Slöjd på fritids lockar de äldre eleverna

Tuss, Alma, Lea och Nasrin tillverkar ett hjärta på en träplatta. De har slöjd på fritidshemmet en gång i veckan på Fylstaskolan i Kumla. Foto: Jeffrey Mcintosh.

Med en rad nya aktiviteter, inklusive det populära slöjdinslaget, har de äldre barnen på Fylstaskolan lockats tillbaka till fritidshemmet igen. En extra bonus är att de samtidigt kan träna upp både sin fin- och grovmotorik.

Det är något speciellt med doften av nyhyvlat virke, och det är precis vad man möter i den stora slöjdsalen högst upp på Fylstaskolan i Kumla. Utanför de stora fönsterrutorna vid gaveln är det grått och snöblandat regn, men inne i salen är det däremot varmt och fullt av aktivitet. Bavel, som går i trean, formar noggrant ut sin smörkniv med figursågen och intill sitter Loke och slipar på sin smörkniv med stor koncentration. Alma, Tuss, Lea och Nasriin funderar en stund på vad de ska hitta på nu när servetthållarna de skapade under den senaste slöjdvändan är klara och färdigmålade. De bestämmer sig för en gemensam uppgift utifrån en liten träplatta. På den ska de spika fast fina spikar i form av ett hjärta och sedan trä garn runt. 

– Vi vill vara lite snälla och ska ge hjärtat till Bob, vår slöjdlärare, förklarar Tuss medan det är Almas tur att spika.

Nystart för skolans storfritids

Läraren i fritidshem Emelie Bäckemalm berättar att fritidsslöjd är en av de aktiviteter som tillkommit sedan ”nystarten” av skolans storfritids. 

Läraren i fritidshem Emelie Bäckemalm.

– Jag har arbetat här på skolan tidigare och när jag kom tillbaka var det många av de äldre barnen som hade slutat vara kvar på fritids och som i stället gick hem direkt efter skolan. Vi funderade då på vad som skulle få dem att stanna kvar och beslöt att fråga vad de ville göra. Nu har vi fritidsråd en gång i månaden där eleverna får komma med önskemål, säger hon. 

När barnen själva fick vara med och bestämma förändrades läget och i dag är det gott om barn på fritidshemmet varje dag. Röda fritids, där de äldre barnen går, ligger på tredje våningen och där är det full aktivitet. Ett gäng killar spelar Fifa, några tjejer diskuterar hur Lasse Stefanz och Lia Larsson, som många på fritidshemmet hade tippat som segrare, inte gick vidare på senaste Mello, och vid ett av borden är det pärlpyssel på gång. 

– Det är runt 25 barn här varje dag nu. En dag i veckan är det fotboll och en dag har vi tillgång till idrottshallen. Vi har också mycket skapande aktiviteter, säger Emelie Bäckemalm och visar det stora teckningspusslet de nyligen gjort tillsammans och hängt upp i hörnan intill röda soffan, och de egentillverkade dag- och skrivböckerna med marmorerat omslag. 

Fler vill vara med på loven

Tidigare var det heller inte många som var på fritidshemmet under loven, men även det har ändrats. Under årets sportlov var det 20 barn som dök upp. 

– Det var ett stort uppsving, så många barn på lovet har vi aldrig haft tidigare. Vi var bland annat på Pokémonjakt och ett gäng följde med till mitt gym och fick testa att träna, säger Emelie Bäckemalm som förutom att vara en av två fritidslärare på Fylstaskolans storfritids även tränar crossfit på fritiden. I slutet av förra året knep hon bronsplatsen under VM i Kanada. 

Alla aktiviteter som erbjuds på fritidshemmet ger också möjlighet att träna upp både fin- och grovmotorik. Här är det numera gott om rörelse och idrott, liksom pyssel i olika former. Emelie Bäckemalm har, liksom många andra i skolans värld, sett att barnens motoriska förmågor inte är som förr.

Det handlar mycket om deras tålamod, och om jag ska gissa tror jag att det beror på att de spelar mycket och är vana vid snabba belöningar.

– Det handlar mycket om deras tålamod, och om jag ska gissa tror jag att det beror på att de spelar mycket och är vana vid snabba belöningar, där får de liksom betalt direkt. De gillar inte att saker tar tid och därför väljer de bort sådant som är för pillrigt. Men nu när vi erbjuder det så brukar de vilja vara med, i synnerhet lockar det om vi vuxna deltar. Vi skapar mycket med pärlor och syr. Numera har vi heller inga stängda skåp, allt är alltid tillgängligt och då kommer det mer spontant att de vill pyssla, säger hon. 

”Galet att så många har sämre motorik”

Även träslöjdsläraren Bob Crossler, som tar av sin förtroendetid för att ställa upp som lärare på fritidsslöjden, har märkt att barnen behöver öva upp sin finmotorik, och påpekar att fritidsslöjden är ett bra tillfälle för det. 

– Jag har varit i skolans värld i 18 år och har sett hur barnen blivit mindre aktiva. Att så många barn har sämre motoriska förmågor numera är faktiskt galet. Jag tror att det beror på att många föräldrar inte har tid med sina barn, att de lämnas med telefonen, datorn eller plattan i stället. Det märks tydligt, säger han. 

Bavel ritar ut sin smörkniv med stor koncentration.

Fritidsslöjden har max åtta deltagare åt gången och träffas en gång i veckan under 4-5 veckor, sedan är det andras tur att få slöjda. De får bygga vad de vill och har en egen vagn att förvara sina saker på till nästa tillfälle. 

– Jag gillar att ha de här små grupperna, man får en helt annan överblick. En del av eleverna har inte haft slöjd som ämne ännu och den tid jag lägger ner här på fritidsslöjden har jag igen när de senare ska ha slöjd ”på riktigt”, då kan de redan använda flera av verktygen, säger Bob Crossler.  

Redan efter en knapp timme har Siri gjort klart sin lilla plakett med det spikade hjärtat och visar upp sitt verk för Emelie Bäckemalm. 

– Titta, det står ”From Siri”, på engelska. Jag ska ge den till mamma, säger hon med stolthet i rösten. 

Tjejgänget är också klara med sin skapelse och berättar om hur kul det är med slöjden och allt annat som händer på fritids numera. Hur de har haft maskerad, tränat att gå på händer, hur de klättrade på rep på gymmet och lärde sig gå armgång, och hur de önskade sig speciella byggplattor på ett fritidsråd och sedan fick det. 

Slöjdläraren Bob Crossler håller i fritidsslöjden.

Emelie Bäckemalm nickar instämmande och berättar att barnen aldrig, som man kanske kan tro, kommer med några orimliga önskemål på mötena. 

– Ingen ber om att åka till Liseberg eller liknande. I stället är det önskemål som om vi kan grilla hamburgare eller köpa byggplattor, och vi har som utgångspunkt att inte säga nej till något. Ofta går det att ordna, säger hon. 

Slöjdtimmen är över för i dag och barnen plockar snabbt undan och säger hej då till Bob Crossler.  

– Det är jättekul med slöjden, jag har varit med många gånger och vill vara med nästa gång också, säger Tuss och försvinner nerför trappan till vanliga fritids tillsammans med Alma och alla de andra.    

LÄS ÄVEN

Slöjdlärarnas larm: Många elever kan inte använda en sax