Kommunen: Vi behöver ha tilltro till lärarna

Elias Aguirre (S), kommunalråd i Linköping, tror att rädsla för att drabbas av kritik driver på dokumentationen.

Dokumentationskraven i skolan måste minska. Det menar kommunalrådet Elias Aguirre (S) i Linköping.
– Vi kan inte ha en situation där personalen har svårt att hinna med undervisningen på grund av för mycket administration.

I somras fick Linköpings utbildningsdirektör i uppdrag att minska den administrativa bördan för personal inom skola och förskola.

– Vi behöver bli tydligare från kommunens sida kring hur mycket som faktiskt behöver dokumenteras. Något som också har drivit på dokumentationen är våra egna ambitioner att mäta och väga allting och få in mycket statistik. Där rensar vi nu upp, säger Elias Aguirre.

Rädsla bakom dokumentationskrav

Elias Aguirre tror att rädsla för att drabbas av kritik driver på dokumentationen.

– Det pågår en ökad juridifiering av det offentliga Sverige som även drabbar skolan och som leder till mer dokumentation.

– Vi har gått från ett samhälle som i stor utsträckning byggde på att vi hade tillit till myndighetspersoner och till varandra. Vi behöver komma tillbaka till en skola där vi har tilltro till lärarnas bedömningar och där mindre behöver skrivas ner.

Även olika digitala verktyg kan öka förskollärares och lärares administrativa börda, enligt Elias Aguirre.

Vad tror du har hänt om fem år?

– Jag tror inte att vi har kommit så långt att vår personal inte tycker att det är några problem. Men förhoppningsvis har vi kommit en bit på väg.