Hans utredning kan minska kraven på dokumentation

Foto: Simon Hastegård

Bo Jansson är den före detta läraren och fackordföranden som leder utredningen om hur förskollärares och lärares administrativa börda kan minskas.

Dokumentationskraven på lärare och förskollärare ökar, trots att politikerna har lovat att de ska minska.
– Mycket dokumentation görs för att skolor och huvudmän vill ha ryggen fri, säger regeringens utredare Bo Jansson.

I mars nästa år ska den tidigare högstadieläraren och ordföranden i Lärarnas Riks­förbund presentera sin utredning om hur förskollärares och lärares administrativa börda kan minskas så att de får mer tid till sin undervisning och uppgifter som hör till den.

Bo Jansson ska även föreslå hur undervisningstiden och lärares och förskollärares tid för planering och uppföljning kan regleras.

– Administration är ett stort begrepp. För lärare och förskollärare handlar det i stor utsträckning om dokumentation och information. Den tar väldigt mycket tid i anspråk, tid som annars skulle kunna användas för att planera och efterarbeta undervisningen, säger Bo Jansson.

”Tycker det är konstigt”

– Vi har i utredningen gjort en stor intervju­studie bland förskollärare, lärare och rektorer som visar att problemet har ökat. Det blir bara mer och mer.

Leder de omfattande dokumentationskraven till att undervisningen blir sämre?

– Eller att lärare blir sönderstressade eller att de arbetar mycket obetald övertid och till slut kanske väljer att sluta arbeta som lärare.

– Elever har en garanterad undervisningstid. Men den undervisningstiden följs inte upp av en reglering för lärare, till exempel när gäller tid att för- och efterarbeta undervisningen. Jag tycker att det är konstigt.

Huvudmän övertolkar

Bo Jansson säger att staten genom åren har försökt minska på förskollärares och lärares administration och dokumentation.

Med föga framgång.

– Många huvudmän och skolor övertolkar ibland det som kommer från den statliga styrningen eller så fortsätter man att begära att sådant som inte längre krävs ändå ska göras.

Ett exempel på det sistnämnda är extra anpassningar som inte behöver dokumenteras.

– Ändå uppger mer än en majoritet av ­lärarna och förskollärarna i våra intervjuer att de måste dokumentera extra anpassningar, vilket innebär ett merarbete.

Bo Jansson har regeringens uppdrag att utreda hur förskollärares och lärares administrativa börda kan minskas.
Foto: Simon Hastegård

Bo Jansson har regeringens uppdrag att utreda hur förskollärares och lärares administrativa börda kan minskas.

Ett annat kritiskt område är digitaliseringssatsningar som gärna marknadsförs som effektiviseringar som ska göra lärares och andras arbete lättarare.

– Men de verkar ofta leda till motsatsen. Lärare kan behöva gå in i flera olika system och dokumentera. Dessutom triggar systemen till mer dokumentation än vad som behövs.

Varför har det blivit så här?

– Det finns nog flera olika orsaker. En kan vara konkurrensen mellan skolor. Det görs i dag väldigt mycket för att informera vårdnadshavare om allt möjligt. Många förskollärare och lärare förväntas ständigt och jämt kunna lämna information om enskilda barn och elever.

Kan bekräfta bilden

– Mycket av den tid som går åt till information, dokumentation och dubbeldokumentation måste tas någonstans ifrån. Det är tid som förskollärare och lärare i stället skulle kunna använda till exempelvis för- och efterarbete av undervisning.

Många lärare som Vi Lärare har pratat med menar att en del dokumentation görs för att skola eller huvudmannen ska ha ”ryggen fri” vid en eventuell granskning.

– Det är en bild som jag tydligt kan bekräfta. Man vill kunna visa att enskilda elever har fått visst stöd eller vissa anpassningar, säger Bo Jansson.

– Det kan också gälla exempelvis incident­rapporter. Lärare har berättat för mig hur de efter att ha avstyrt bråk och stök i en korridor behöver skriva incident­rapporter som – i pappersversioner – ska lämnas in på expeditionen, dessutom i flera kopior. De får sällan någon feedback. Huvudmannen eller rektorn vill ha händelsen dokumenterad om det senare skulle bli en utredning eller besök av Skolinspektionen.

Blir för omfattande

Hur mycket kan man spara genom att minska på dokumentationskraven?

– Jag tycker inte att det ­viktiga är hur mycket pengar man kan spara, utan hur mycket tid som lärare i stället kan använda till sin undervisning och planering.

Vad kommer du att föreslå?

– Det kan jag ännu inte avslöja. Men det är viktigt att den statliga styrningen stramas upp. En del dokumentationskrav som var för sig kan tyckas rimliga behöver prioriteras bort. Tillsammans blir de helt enkelt för omfattande. Vi behöver skära i förskollärares och lärares arbetsuppgifter och reglera hur deras tid används.