Lärarna i Örebro har fått nog: Tiden räcker inte till

Arbetsbelastningen har blivit så stor att Sveriges Lärare, Kommunal och Förskoleupproret manifesterade på Stortorget i Örebro.

Här manifesterar Sveriges Lärare tillsammans med Kommunal och Förskoleupproret i Örebro.
Målet: Att få en dräglig arbetsbelastning.
– Många ber om att få gå ned till 80 procents tjänst bara för att få 100 procents arbetsbörda, säger Petter Kraftling, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.

Stora och växande barngrupper och många år av åtstramningar som rensat bort lejonparten av kringpersonal har tagit ut sitt pris på Örebros skolpersonal.

På onsdagskvällen genomförde Sveriges Lärare, Kommunal och Förskoleupproret en gemensam manifestation. Mellan 100 och 200 personer samlades utanför Rådhuset i den sena höstsolen ungefär samtidigt som politikerna lämnade huset.

– Vi vill göra politikerna uppmärksamma på situationen. Att arbetsbelastningen har blivit orimlig. Vi vill att man minskar storleken på barngrupperna, säger Petter Kraftling.

Tidpunkten är rätt nu

Och i och med att det förväntas bli färre barn i kommunen de närmaste åren är tidpunkten den rätta, menar Petter Kraftling.

Anna Nilsson, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.

– Om vi kan behålla personalen idag, sluta med åtstramningar, så löser det en del av problemet.

Enligt Petter Kraftling har Sveriges Lärare många ärenden som handlar om lärare som vill gå ned i tjänst till 80 procent så att arbetsuppgifterna motsvarar en heltid.

”Våra scheman är överfyllda”

Sveriges Lärares andra ordförande i Örebro, Anna Nilsson, fokuserade också på arbetsbelastningen i sitt tal.

– Vi ser en verklighet där våra arbetsdagar blir längre, våra uppgifter fler och våra resurser allt färre. Vi har blivit alltför vana vid att hantera ständigt växande arbetsuppgifter – dokumentation, föräldrakontakt, elevhälsomöten och administrativa uppgifter. Detta utöver den tid och energi vi lägger på det viktigaste: undervisning och omsorg om våra elever och barn.

Anki Jansson, Förskoleupproret, höll tal.

– Våra scheman är överfyllda, och ändå räcker tiden aldrig till. Många av oss tar hem jobbet på kvällarna, över helgerna, på loven – och ändå är det aldrig nog. Den här arbetsbelastningen är ohållbar, säger hon.

Behöver bli uppburna

En hållbar arbetsmiljö för lärare och förskollärare är inte bara en nödvändighet för lärarna – det är en investering i framtiden, anser Anna Nilsson.

– Vi älskar vårt jobb. Vi älskar våra barn och elever. Men vi kan inte fortsätta att ge allt av oss själva utan att få det stöd vi behöver tillbaka. Det är dags att lyfta blicken och inse att vi som bär upp skolan också behöver bli uppburna.

Förskoleupproret deltog i manifestationen i Örebro.

LÄS MER: