Kriminella berättar själva hur barn luras in i gängen
I BRÅ:s rapport ”Barn och unga i kriminella nätverk” ger före detta och aktiva gängmedlemmar en unik inblick i hur barn och unga rekryteras in i gängen.
Gängvåldet
Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har intervjuat före detta och aktiva gängmedlemmar i sin nya rapport.
– Vi har fått insyn i en okänd värld och kunnat få en bild av hur utsatta barn luras in i nätverken, säger utredaren Katharina Tollin.
Brås nya rapport ”Barn och unga i kriminella nätverk” ger en unik inblick i hur barn och unga rekryteras in i gängen och hur greppet om dem ökar.
Så här säger de intervjuade själva i rapporten:
- ”Barn med ADHD är extra lätta att få in. De är överrepresenterade i den undre världen, det kan jag säga på rak arm. Impulsiviteten, action, spänning, allt ska gå snabbt. Jag har ju själv ADHD så jag vet hur det är.”
22-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Dom tänker: ’’Wow, jag vill också ha den här makten, jag vill också vara i det här gänget, jag vill vara en av er’’. Och det är ett snabbt beslut dom tar. Och sen är dom fast i det. Och sen går det riktigt fort. Förr var det inte så. ”
23-åring med kopplingar till gängkriminalitet.
- ”Om jag ser en 14-, 15-åring som hänger på torget och som vill vara med oss, då finns det två vägar att få in honom. Det första är att du skämmer bort honom helt och hållet. Alltså du ger honom pengar, ni går ut och äter, du bjuder ut honom på fester. Du visar honom feta bilar, klockor, kedjor. Du vill att han ska fascineras av det här livet, så att han kan göra det du gör. Och så finns det andra sättet, om du märker att han inte vill. Då kan jag typ ge dig narkotika och säga till dig: ’’Gå och lägg det i det hörnet där borta’’. Och sen när han har gjort det så går jag dit och tar det. Och sen säger jag till honom: ’’Du tappar bort mina saker, du är skyldig mig 50 lax, så du måste göra det här och det här’’. Var ska den här ungen få tag på det? Och då ger jag honom så klart ett val – att du kan börja sälja åt mig så att du betalar av skulden. Och han har inget val. Det är dom två sätten. Många gör så idag. ”
23-åring med kopplingar till gängkriminalitet.
- ”I ett fall var det när en släkting sköts. Då var den yngste brodern som var 16 år som fick hämnas. Det var familjen som skickade den yngste [för att skjuta].”
25-åring med kopplingar till gängkriminalitet.
- ”Efter att vi hämtat narkotika från de äldre så vi skickade vi iväg det till dom här [yngre] och de gjorde sin grej. De tog det och sålde det och sen fortsätter det bara så. När de känner att de har gjort tillräckligt så började de ge sina mobiler till andra yngre människor. När det har gått ett till två år och dom börjar bli 18 år, då ger de mobilerna till två andra 15-16-åringar som kommer till dom. Och det bara fortsätter och ju längre ner det går – ju högre upp kommer vi. Så ju fler som är med i den här, hur ska man säga – pyramiden, ju högre upp kommer vi. Och det gör att kvantiteten ökar.”
20-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Man kan inte säga till dom direkt: "börja sälj". Det är klart att dom kommer säga nej. Men man umgås med dom ett tag. Till slut säger man till dom: "Hjälp mig med det här" och ger dom fem gram [cannabis]. ’’Gå till en kund, visa mig!’’. Sen säger man till dom "Ah, ni kan ju det här, varför börjar inte ni?". [Intervjuare: Brukar det funka? Eller finns det dom som inte vill?] Det kan hända ibland. Det finns dom som säger: ’’Nej, nej’’ ett tag. Men till slut kommer dom hänga med. Dom ser att deras vänner går med.”
16-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Alltså, nej, inte uppgifter. Det är mer att du är med dem. Sen när det händer någonting, så kommer du att ställa upp. Det är inget de ger dig i uppgift. Du själv kommer att säga att du vill ställa upp. Och det är något som händer hela tiden. Om man känner personen väl så ställer man upp.”
17-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Du får hundra spänn per dag, om du sitter med en mobil i utkanten av centrum och ringer när det kommer någon skum bil eller så. Så det finns ju jobb för allting. I början var det bara våldsbrott eller narkotika som fanns, ville du inte vara med på det, så fick du inte vara med. Nu finns det nya grejer att sätta folk på. Vill du inte vara utkik så kan du åka och handla material till vår narkotikacentral eller fixa andra saker. Det finns alltid jobb med olika grejer liksom.”
30-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Vi drar dit och möter dom äldre grabbarna på kvällen runt 20–21. Och ibland kunde det vara roliga grejer, ibland kunde man grilla, ibland kunde man göra sådana grejer. Ibland kunde det också vara så här: "ja, men ni ska göra så här grabbar, ni ska bötfälla den här killen, ni ska få tag på den killen”
19-åring med kopplingar till gängkriminalitet (om sina tidiga år i nätverket)
- ”Såna här 16-, 17-åringar, dom tar folks löner också. Det är nån som bor i ett utsatt område och dom får veta: ’’ey, har du fått jobb på [företag], jag ska ha så här mycket av din lön’’. Och grannen säger: ’’va, okej’’. Dom kan inte säga nej. Dom kan inte gå till polisen heller för att dom vet ju. När man vet att någon har skjutit någon förut eller någon har fått någon dödad förut, då gör man inte det.”
40-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Dom kan göra alltihopa. Man vill lägga allt på dom. När man är äldre, man är ju smartare ju, man vill inte sitta i fängelse och sånt där. Då lär man ungar att sköta saker. Dom tar vissa droger från ett område till ett annat eller så kan jag gå in i deras huvud för att dom ska skjuta den här människan, gör honom till deras fiende. Den här människan har inte gjort dom nånting, egentligen är det jag som har en beef med den här människan.”
17-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- ”Nästan varje dag var en risk för mig sen jag var 16 år gammal. Det var ju allt från att gömma saker hemma, som vapen eller flera kilo kokain eller cannabis, till att åka runt med dom i taxi. Då riskerar man ju ganska många år i fängelset.”
20-åring med kopplingar till gängkriminalitet (om sin arbetssituation i nätverket)
- ”I olika centrum så är det ju alltid äldre personer blandat med yngre. Och då kan man alltid räkna ut att allting ligger på den yngre killen om det skulle smälla av. Alla droger finns hos honom. Alla som är yngre och inte kan stå på sig blir utnyttjade. Hårt att säga, jag blev också det.”
35-åring med kopplingar till gängkriminalitet
- Dom säger till honom: ’’ey, broder --- eller syster om det är en tjej --- om du bär det här vapnet, parkerar det med mig, om mina fiender kommer, vi ska skjuta mot dom’’. Och: ’’Om du torskar, bror, du kommer inte få, du kommer få sitta i tre månader på behandlingshem’’. Och det stämmer ju, dom ljuger inte.
Äldre man med kopplingar till gängkriminalitet
Vi Lärares granskning av gängvåldets kopplingar till skolan
- Läraren Gunilla berättar: ”Vår elev sköts till döds”
- Hela skolan drabbas av mordet på 13-årige Milo
- Kommunpolisen om våldet: ”Landar i knät på lärare”
- Experterna har larmat i över 30 år om gängvåldet
- Åsa Fahlén: ”Lyckad skolgång lösningen – stoppa nedmonteringen”
- Lotta Edholm: ”Lärare, polis och socialtjänst måste samverka”
- Förra skolministern tog över kort efter dödsskjutningen
- Ny rapport: Så värvas skolbarn till kriminella gäng
- Kriminella berättar själva hur barn luras in i gängen