Mordet utanför skolan påverkar fortfarande Gunilla Skogsmo och hennes kollegor Veronica Sivén Stenström, Beata-Jasmin Hussain och Jan Strömberg. Foto Emelie Otterbeck/Bildbyrån
Läraren Gunilla berättar: ”Vår elev sköts till döds”
I april sköts en elev till döds utanför en skola och förskola i Eskilstuna. Gunilla Skogsmo, ämneslärare på Rekarnegymnasiet och ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna, befann sig på skolan när mordet skedde. Foto: Emelie Otterbeck/Bildbyrån
Gängvåldet
Varje dag ansluter tre unga till gängbrottsligheten. Nästan 2 000 unga är i riskzonen för att fångas upp av gängen, drygt 200 är 14 år eller yngre.
Det grova våldet har exploderat – och tagit sig in i skolan.
– Vår elev sköts ihjäl på skolparkeringen, säger läraren Gunilla Skogsmo.
Skjutningen den 6 april skakade om hela skolan.
– Det är klart att jag direkt minns allt från den där dagen så fort vi pratar om det nu, säger Gunilla Skogsmo.
Hon var själv inomhus i skolan och hörde inte skotten.
– Jag blev varse om att något hänt när en lärarkollega kom springande och ropade att vi skulle larma, säger Gunilla Skogsmo.
Ute på skolparkeringen låg den 18-årige eleven.
– Han hade blivit skjuten inför ögonen på lärare och elever som var i närheten. En lärare gjorde allt för att försöka stoppa blödningen tills ambulansen kom, säger Gunilla Skogsmo.
Började med inrymning
I det läget visste skolpersonalen att en elev blivit skjuten, men inte mer än så.
– Så vi började med att göra en inrymning ifall händelsen skulle vara skolrelaterad, säger Gunilla Skogsmo.
Hon reflekterar över vad det innebar att skjutningen inträffade på eftermiddagen sista dagen före påsklovet.
– Kanske hade det varit bra att kunna samla hela skolan dagen därpå, men nu hade ju ledigheten redan börjat. Jag bedömer ändå att alla som behövde det fick möjlighet att få hjälp snabbt, säger Gunilla Skogsmo.
En lärare gjorde allt för att försöka stoppa blödningen tills ambulansen kom.
Många elever var i kontakt med kuratorer, elevhälsan och sina mentorer de första dagarna på påsklovet.
– Det blev en spontan minnesplats för eleven utomhus och sedan skapades en bra plats inne på skolan där vi kunde minnas honom gemensamt, säger Gunilla Skogsmo.
Å ena sidan fanns medieuppgifterna att 18-åringen blivit dömd för ett vapenbrott och hade kopplingar till gängkriminalitet – å andra sidan pratade skolkamrater om en godhjärtat pojke som var klassens clown.
– Hans död påverkade väldigt många. Hans gamla klasskamrater skulle ta studenten några månader senare och det blev självklart en underlig tid för dem fram till avslutningen. Själv hade 18-åringen börjat om i en ny klass som fick hantera att deras nya kompis ryckts bort så här brutalt. Det var inte lätt för någon, säger Gunilla Skogsmo.
Under en tid fanns också oron för att något mer skulle hända – och trots att skjutningen inte hade något med Rekarnegymnasiet att göra pratades det om eventuella hämndaktioner.
– Då funderade alla på om något skulle kunna hända på skolan. Men med tiden lugnade det ner sig och vi kunde börja arbetet med att återta vardagen tillsammans, säger Gunilla Skogsmo.
”Det har kommit väldigt nära”
Hon fortsätter:
– Jag hade själv inte 18-åringen som elev, men flera av mina närmaste kollegor undervisade honom i olika ämnen. Så det har kommit nära även på ett personligt plan.
I sin roll som lokal ordförande i Sveriges Lärare är hon lättad över att medlemmarna fått bra stöd av arbetsgivaren.
– Vi i facket hade en plan för hur vi skulle kunna försöka hjälpa till, men det behövdes inte. Allt har skötts väldigt bra och proffsigt och även nu, ganska lång tid efter händelsen, erbjuds de som behöver det stöd.
Mordet, som polisen beskriver som ”hänsynslöst och utfört med fara för tredje part”, är inte uppklarat.
På en förskola som ligger alldeles intill mordplatsen var barnen – de som polisen refererar till som ”tredje part” tillsammans med gymnasieelever och lärare – ute på gården vid skottlossningen.
– Vi hade tränat på inrymning en kort tid innan det hände. Det var ledsamt att vi fick nytta av övningen, säger förskolerektorn.
– Men barnen var så fina och skötte sig så bra och pedagogerna gjorde ett strålande arbete både då och tiden fram till nu, säger förskolans rektor.
Förra skolministern om dådet
Hen vill hålla förskolan anonym:
– Barnen är så små och vi vill inte att pratet liksom ska börja. Även om allt gått så bra det bara kan gå, så är vi inne i arbetet med att återta vardagen på förskolan också.
Före detta skolministern Lina Axelsson-Kihlblom (S) tillträdde som barn- och utbildningsdirektör i Eskilstuna i samband med skjutningen. Hon beskriver starten på det nya jobbet så här:
– Jag var tacksam för att jag hanterat kriser i andra kommuner i olika roller. Jag har arbetat mycket med frågan också som skolminister och fick bland annat tillsätta utredningen kring våldsdåd i skolan som nu är ute på remiss, säger hon.
Vi Lärares granskning av gängvåldets kopplingar till skolan
- Läraren Gunilla berättar: ”Vår elev sköts till döds”
- Hela skolan drabbas av mordet på 13-årige Milo
- Kommunpolisen om våldet: ”Landar i knät på lärare”
- Experterna har larmat i över 30 år om gängvåldet
- Åsa Fahlén: ”Lyckad skolgång lösningen – stoppa nedmonteringen”
- Lotta Edholm: ”Lärare, polis och socialtjänst måste samverka”
- Förra skolministern tog över kort efter dödsskjutningen
- Ny rapport: Så värvas skolbarn till kriminella gäng
- Kriminella berättar själva hur barn luras in i gängen