Förskollärarna: Fler barn behöver särskilt stöd

Foto: Johnér

Stora barngrupper kan leda till ett ökat behov av särskilt stöd, enligt en ny studie.

Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd. Studien tar avstamp i vittnesmålen från Förskoleupprorets #pressat läge.

Att förskolan har stora utmaningar framgår med all tydlighet i Linda Pallas vetenskapliga artikel ”När barn blir till belastning och problem i förskola: Om behov av särskilt stöd och resurser i ett pressat läge” och de 1 600 vittnesmål från Förskoleupproret som ingår i studien.

– Det är rimligt att anta att det specialpedagogiska arbetet inte går att få till när resursbristen är stor, och det ökar också risken att barn i behov av särskilt stöd inte får det de har rätt till, säger Linda Palla, som är docent i pedagogik vid Malmö universitet och i grunden både förskollärare och specialpedagog.

I studien framkommer att många förskollärare upplever att antalet barn i behov av särskilt stöd har ökat, att fler barn i barngrupperna i dag har det behovet jämfört med vad man erfarit tidigare i yrket. 

– Flera anger också att de stora barngrupperna är orsak till att barn kan bli i behov av särskilt stöd. Att vara i de här miljöerna med hög ljudvolym och många intryck är jobbigt för alla, och särskilt för dem som är känsliga för intryck och som då kanske inte orkar hålla uppe koncentrationen – vare sig i leken eller i undervisningen, och det blir fler konflikter, säger Linda Palla.

”En negativ spiral”

Linda Palla

I sin studie har hon även tittat på språkbruket i vittnesmålen och konstaterar att det skiljer sig vad gäller hur man beskriver barnen i resursbristkontexten. De barn som man känner att man måste hålla lite extra koll på beskrivs bland annat som resurs- och tidstjuvar, riskskapare, energisläckare och glädjedödare.

– Det beskrivs också hur man måste punktmarkera vissa barn, och det är ju inte specialpedagogiskt över huvud taget. Men de tvingas göra det för att ingen ska komma till skada. Men samtidigt ska vi inte inbilla oss att andra barn inte märker av det här eller att barnet som punktmarkeras själv inte påverkas. Det är inte schyst och blir en negativ spiral, det kan få stora konsekvenser för barns identitet och självbild, säger hon.

Forskaren: Sverige kan bättre

Linda Palla tycker att det är hög tid att politiker tar sitt ansvar, att de tar till sig vad förskollärarna säger – de som verkligen vet hur läget är.

– De måste se till att ge förskolorna de resurser som behövs för att tillgodose varje barns rätt till en bra start. Situationen nu är ovärdig ett land som Sverige, vi kan bättre än så här. Det är också hög tid att matcha ambitionerna med rimliga förutsättningar.

Lyssna på Förskolan här: