Juristen om extrema åsikter: Då ska lärare anmäla

”Lärare har en skyldighet att agera”, säger Sveriges Lärares jurist Karin Ernfors.

Kränkningar bör anmälas. Det menar Sveriges Lärares jurist Karin Ernfors.

Lärare som hör elever uttrycka hatiska eller kränkande kommentarer är skyldiga att agera.

– Dels fostrande, dels för att förhindra fortsatta kränkningar. Bedömer man att det har skett en kränkning ska man göra en anmälan till rektor.

Efter att anmälan kommit in ska skolhuvudmannen starta en utredning. Syftet är att samla in tillräckligt med information för att kunna bedöma om barnet eller eleven har blivit utsatt och vilka åtgärder som i så fall måste genomföras.

– Lärarna har tillsynsansvar, ska verka för en trygg och lugn studiemiljö, motverka kränkningar och diskriminering. Det är självklart att enskilda lärare har en skyldighet att reagera när elever och barn utsätts för kränkningar eller diskriminerande uttalanden i skolan, men även när och om de själva drabbas. Detta är inget som ska accepteras.

Har det – juridiskt – någon betydelse om det är en elev eller en lärare som utsatts för kränkande behandling?

Karin Ernfors

– Ja. Barn och elever har ett starkare skydd mot kränkningar och diskriminering än lärare. Skollagens och diskrimineringslagens bestämmelser till exempel, avser att skydda elever mot kränkningar.

Därutöver finns arbetsmiljölagens regler som omfattar både lärare och elever.

– Från facket sida har vi fört fram att det i diskrimineringslagen borde finns ett skydd för lärare som blir utsatta för trakasserier eller kränkningar från elever.

– Handlar det däremot trakasserier från en kollega finns det redan en utrednings- och åtgärdsskyldighet enligt diskrimineringslagen. Men om det är elever eller deras vårdnadshavare som står för trakasserierna finns det inte samma uttalade skydd.

Var går gränsen för vad en elev eller vårdnadshavare får säga till en lärare?

– Alla skolor har ordningsregler som alla elever – men även deras vårdnadshavare – bör känna till. I ordningsreglerna finns det ofta skrivningar om hur man bör bemöta varandra. I fostran ingår att visa eleverna hur man ska uppföra sig hyffsat hövligt mot varandra.

– Vissa uttalanden kan vara straffbara, till exempel förolämpning eller hets mot folkgrupp. Där går gränsen för yttrandefriheten.

Vad kan den lärare göra som inte känner sig säker inför ett utvecklingssamtal med en vårdnadshavare som uttryckt sig kränkande?

– Arbetsgivaren ska hitta lösningar som gör att läraren känner sig trygg, till exempel att inte behöva vara ensam med vårdnadshavaren. Det har även hänt att vårdnadshavare nekats tillträde till skolan.