Förskolläraren om låga behörigheten: ”Förödande”

Foto: Carl Sandin

Enligt Petra Hultqvist, ordförande för Sveriges Lärares nationella skolformsförening för förskolan, utannonseras inte lediga förskollärartjänster.

I många kommuner är mindre än en tredjedel av personalen i förskolan och på fritidshemmen legitimerad.
– Huvudmännen sparar pengar genom den låga behörigheten, säger Petra Hultqvist som är ordförande Sveriges Lärares nationella skolformsförening för förskolan.

Enligt skollagen ska det finnas förskollärare i förskolan. Men det sägs inget om hur många eller hur stor andel av personalen som ska vara förskollärare.

– Det bör vara lagkrav på att minst två tredjedelar av personalen på en förskola ska ha förskollärarlegitimation, säger Petra Hultqvist.

Det är det sällan. Snarast tvärtom, visar Skolverkets statistik.

2023 var till exempel 18 procent av de anställda på Pajalas förskolor förskollärare (omräknat till heltidstjänster), 27 procent i Haninge, 30 procent i Malmö och 32 procent i Stockholm.

– Det är förödande. Orsakerna till den låga behörigheten är nog flera. En är ekonomi. Kortsiktigt kostar det mer att anställda legitimerade förskollärare än obehörig personal. Men det ger stora konsekvenser för barnets och samhällets utveckling på lång sikt att inte göra det.

Personlighet före behörighet

– Ibland utannonseras inte lediga förskollärartjänster eller så sätter man en mycket kort svarstid.

Varför?

– För att man har en obehörig som man tycker funkar. Personlighet går före behörighet.

– Mycket beror på vilken ambition huvudmannen har med förskolans verksamhet, om det handlar om utbildning av god kvalitet eller bara om att barnen ska vara någonstans när vårdnadshavarna arbetar.

Är det inte ibland svårt att få tag på legitimerade förskollärare?

– Det kan man enkelt lösa genom att förbättra arbetsvillkoren, till exempel höja lönerna och införa maxtak när det gäller barngruppernas storlek. Många förskollärare som har bytt bransch skulle säkert komma tillbaka om förutsättningarna var bättre.

Minska på barngruppernas storlek

– Samtidigt hör vi alltmer om nyexaminerade förskollärare som har svårt att få fasta tjänster.

Varför då?

– Huvudmännen skär ner på personal och behörighet i takt med att barnkullarna minskar trots att det är ett ypperligt tillfälle att minska på barngruppernas storlek, förbättra arbetsvillkoren och öka behörigheten. Det är uppenbart att det behövs tydligare regleringar.