Elevkaptener svetsar ihop klassen

Idrottsläraren Ara Sarkisian tillsammans med elevkaptenerna Siri Palmblad och Alfred Blombergsson i klass 5C på Uppsävjaskolan i Uppsala.
Fokus
Att låta två elever vara kaptener på lektionerna i idrott och hälsa är ett lyckat grepp för läraren Ara Sarkisian.
– De stöttar sina klasskompisar så att ingen känner sig utanför, säger han.
På Ara Sarkisians lektioner i idrott och hälsa har ett par elever extra ansvar och de får bokstavligen glänsa litegrann. De är utsedda till kaptener med lysande neongula kaptensbindlar. De två kaptenernas huvuduppgift är att skapa god stämning och stötta klasskamraterna.
– Målet är att bidra till en bra lärmiljö, säger Ara Sarkisian, som är idrottslärare på Uppsävjaskolan i Uppsala.
I samband med att bindlarna delas ut till kaptensparet är Ara Sarkisian noga med att understryka att uppgiften handlar om att skapa en positiv och inkluderande atmosfär.
– De ska uppmuntra alla i gruppen så att ingen känner sig utanför i övningarna. Jag tydliggör för kaptenerna att de ska stötta sina kompisar.
När han tog upp idén med att utse kaptener så jämförde han lite med fotbollslag.
– Eleverna blev jätteglada över förslaget att få vara kaptener. I fotboll är det inte alltid den som är bäst på plan som är kapten utan det är någon som kan leda ett lag och vara en positiv förebild.
Ser positiva effekter tidigt
Han försöker även uppmuntra delaktigheten hos kaptenerna. Det kan till exempel handla om att de får vara med och planera ett moment i en aktivitet.
– Det kan vara någon enklare lek som de tycker passar för gruppen. Det tror jag ökar deras engagemang, förstärker ansvarskänslan och deras ledarskapsförmåga. Jag ger kaptenerna mycket uppmuntran så att de ska fortsätta att vara en positiv kraft i klassen och idrottshallen.
När Ämnesläraren intervjuar Ara Sarkisian har han hunnit använda kaptener i undervisningen i fyra veckor. Men han har redan sett positiva effekter.
– En elev har lyft rejält. Han har förstärkt sina positiva egenskaper och har fått andra i klassen att fråga om de får bära kaptensbindeln. En annan elev, som har varit lite tillbakadragen, har påverkats mycket och blomstrat. Jag har också fått positiva mejl från föräldrar som märkt att deras barn har blivit stolta över uppdraget.
Att ha kaptener i idrottshallen innebär även praktiska vinster.
– Det blir ett lugn när det handlar om att plocka fram grejer och plocka undan. Jag behöver inte påminna om det. När kaptenerna hjälper till så gör de andra i klassen likadant. Nästan alla vill bära bindeln men det är valfritt.
”Alla ska känna sig trygga”
Hittills har Ara Sarkisian utsett kaptener i årskurs 5 där han undervisar i tre klasser. På sikt kanske han utser kaptener i lägre åldrar.
– Men jag tror inte att det fungerar med de allra yngsta i lågstadiet. Man måste ha nått en viss mognad och våga pusha klassen.
Efter lektionen brukar Ara Sarkisian stämma av med kaptenerna och ge lite tips och fråga om något har varit svårt. Under lektionerna ger han instruktioner till klassen och kaptenerna kan påminna sina kompisar om vad de ska göra för övningar.
– Men det är jag som har huvudansvaret, hundra procent. Idrott och hälsa är ett väldigt synligt ämne i hur man utför vissa övningar. Men jag är alltid noga med att ha något moment som är basic och som alla kan lyckas med.
”Pushar positiva beteenden”
Hittills har kaptenerna varit med under lektioner med mycket motorik som hinderbanor. Men han menar att konceptet fungerar i alla moment i idrottsämnet.
– Det är inte meningen att kaptenerna ska visa hur man utför olika aktiviteter. Det viktiga är att de bidrar till en trevlig atmosfär och pushar positiva beteenden. Det är målet.
Ingen har missbrukat sin kaptensroll hittills, men om det skulle ske så är det viktigt att förklara vad som blivit fel.
– Man får ju till exempel inte tro att man är kapten för att bestämma över de andra eller vara taskig. Alla ska känna sig trygga i idrottshallen.
Läs hela granskningen av det skenande elevinflytandet
Lärare larmar: Elevers inflytande har gått överstyr
Läraren: Elevers tyckande väger extremt tungt
Professorn: Elevers makt skapar obehag för lärare
Elevmakten pressar lärare: ”Vi är tjänstefolk”
Experten: Därför ska läraren bestämma över undervisningen
Skolministern sågar elevinflytandet i skolan: ”Vuxenpåhitt”
Så ger han eleverna lagom mycket makt
Elevkaptener svetsar ihop klassen