Skolministern sågar elevinflytandet i skolan: ”Vuxenpåhitt”

Lotta Edholm tycker att det är orimligt att elever förväntas vara med och styra undervisningen. ”Mycket av det här elevinflytandet strider faktiskt mot barnkonventionen. Barn har rätt att vara barn”, säger hon.
Fokus
Elevinflytandet har gått överstyr och måste begränsas – rejält, enligt skolminister Lotta Edholm.
– I min värld ska eleverna inte ha något inflytande över undervisningen.
I Ämneslärarens granskning vittnar många lärare om att elever har fått långtgående makt i klassrummet och att elevinflytandet många gånger underminerar lärarna.
Det är orimligt, anser skolminister Lotta Edholm som tagit del av granskningen.
– Det är inte barnens sak att besluta om hur undervisningen ska läggas upp eller vilka examinationsformer man ska. Mycket av det här elevinflytandet strider faktiskt mot barnkonventionen. Barn har rätt att vara barn, säger hon.
Lag och läroplaner ska ändras
Enligt Ämneslärarens enkätundersökning, som besvarats av 2 718 lärare, anser hela 70 procent att det krävs förtydliganden i styrdokumenten som slår fast att det är läraren som har makt över undervisningen.
I dag ger skollagen elever rätt till inflytande över utbildningen och läroplanerna slår fast att eleverna ska ha ett ”reellt inflytande” över undervisningen. Det är tur att de flesta elever inte känner till det, anser Lotta Edholm.
– Vi har i dag en lagstiftning och läroplaner som är alldeles för långtgående och som ibland även övertolkas. Det är uppenbart att vi måste göra något åt det. Den här granskningen visar att elevinflytandet helt har gått överstyr.
Under våren har regeringen tagit emot flera utredningar som föreslår ändringar i lag och läroplaner som inskränker elevers och föräldrars rätt till inflytande. Det är förslag som väckt kritik – både bland förespråkare av ett stort elevinflytande och dess motståndare.
Edholm: Skev bild av demokrati
Anhängare av dagens elevinflytande menar att begräsningarna hotar så väl elevernas välmående som skolans demokratiska uppdrag. Men det är varningar som Lotta Edholm avfärdar.
– Det ser jag verkligen inte som en risk. Att 20–25 procent av ungarna inte kan läsa ordentligt är ett hot mot demokratin. Men att vi lurar i barn att de alltid kan få som de vill är feltänkt och ger dem en skev bild av hur demokrati fungerar.
Samtidigt har utredningarnas förslag kritiserats för att vara otillräckliga. Till exempel så föreslås ingen ändring av den paragraf i skollagen som säger att eleverna har rätt till inflytande över utbildningen.
Lotta Edholm utesluter inte att regeringen kommer att vilja se ännu tydligare formuleringar i lagen, men skarpa besked kommer först när utredningarna har varit på remiss.
– Remissvaren är viktiga så att vi får veta hur olika parter ser på detta. Men i min värld ska eleverna inte ha något inflytande över undervisningen, säger Lotta Edholm.
”Ett slags vuxenpåhitt”
I Ämneslärarens granskning riktar flera lärare hård kritik mot enkäter där elever får skatta sitt eget inflytande. Enligt lärarna i granskningen driver mätningarna på ett långtgående elevinflytande eftersom skolorna – som konkurrerar med varandra om elevernas skolpeng – månar om fina omdömen och nöjda elever.
Lotta Edholm tycker att skolorna borde överväga att helt slopa den här typen av ”nöjdhetsundersökningar”.
– Att tycka till om skolan är inte som att ha en åsikt om Ica. Om eleverna är nöjda med sitt inflytande eller inte är rätt irrelevant i förhållande till kunskapsresultaten.
Men räcker det att ändra styrdokument och begränsa elevers och vårdnadshavares inflytande på papperet när skolor fortsatt konkurrerar om elevernas skolpeng?
– Det återstår att se men jag tror det. Det är inte heller så att en massa elever efterfrågar det här inflytandet. Det är när skola och politiker börjar skicka den här typen av konstiga signaler som det blir förvirrande. Elevinflytande är ett slags vuxenpåhitt som inte leder till något särskilt gott.
Läs hela granskningen av det skenande elevinflytandet
Lärare larmar: Elevers inflytande har gått överstyr
Läraren: Elevers tyckande väger extremt tungt
Professorn: Elevers makt skapar obehag för lärare
Elevmakten pressar lärare: ”Vi är tjänstefolk”
Experten: Därför ska läraren bestämma över undervisningen
Skolministern sågar elevinflytandet i skolan: ”Vuxenpåhitt”
Så ger han eleverna lagom mycket makt
Elevkaptener svetsar ihop klassen