Elevmakten pressar lärare: ”Vi är tjänstefolk”

Lärarnas kontroll över undervisningen motverkas av skrivningar i skolans styrdokument som höjer elevernas inflytande, visar Ämneslärarens granskning.
Fokus Här vittnar 15 lärare i Ämneslärarens enkät om ett elevinflytande som har gått för långt.
- Elever förväntar sig i dag inflytande över allt: läroplan, schema, rastlängd, om de ska jobba på lektionen eller inte. Listan kan göras oändlig.
- Vi ska tillåta mikropauser och spontana raster i och utanför klassrummet, stressbollar, önskemål om kortare genomgångar, längre provtid, mer information på olika ställen och på olika sätt.
- Elever kan få hur många chanser som helst för att göra omprov och examinationer. Dessa ska helst läggas när det passar eleverna, alltså när de har lust. Galet!
- Elever kan klaga på undervisning, upplägg och genomförande och det slutar med att rektorer, som fått kritik av vårdnadshavare, kräver förändring.
- Elevinflytandet är alldeles för stort, framför allt på individuell nivå. Lärare förväntas ha 1-till-1-undervisning med 30 elever samtidigt för att de ska ha det som de vill.
- Vi har gått från att vara ansvarstagande vuxna till att lägga ansvaret för skolmiljön på elevens tyckande och lust. Det skapar oro och kaos. Det skapar också en skolmiljö som saknar auktoritet och arbete grundat i forskning.
- Lärare är tjänstefolk och eleverna kunder som ska hållas nöjda. Alla vet att det är vansinne, men det får fortsätta i dagens marknadsskola.
- När elevers utvärderingar kopplas till både enskilda lärares mål och löner är inflytandet för stort.
- Det är på gränsen till galenskap att låta omyndiga personer diktera sina egna villkor för kunskapsinhämtning och pedagogik.
- Att vi inte får mandat över hur undervisningen ska bedrivas underminerar min yrkesroll och talar om att den utbildning jag gått, mer än sex år, är helt värdelös!
- Elevinflytande har framför allt ökat när det gäller innehåll och arbetsformer. Det kan kännas helt befängt, då 14-åringar inte alltid har koll på sitt eget bästa utan snarare har fokus på lust, vad de känner för och vad de orkar just då.
- Vi ville ta bort mobiler helt på skolan, men eleverna fick rösta för ledningen och röstade då att få ha mobiler på rasterna. Katastrof.
- Skolan har genomgått ett paradigmskifte från bildningsfokus till omsorgsfokus, där elevens perspektiv i praktiken väger såpass tungt att det får lov att förändra undervisningen på bekostnad av elevens lärande.
- Eleverna har mer att säga till om vilket bidrar till en ökad arbetsbörda för lärarna. Mer individualisering, fler möten och annat som tar tid från ordinarie undervisning.
- Vi kan inte värja oss. Elever, vårdnadshavare och skolmyndigheter har prackat på oss detta, vilket än mer sänkt lärarens möjligheter att bedriva en utvecklande undervisning.
Läs hela granskningen av det skenande elevinflytandet
Lärare larmar: Elevers inflytande har gått överstyr
Läraren: Elevers tyckande väger extremt tungt
Professorn: Elevers makt skapar obehag för lärare
Elevmakten pressar lärare: ”Vi är tjänstefolk”
Experten: Därför ska läraren bestämma över undervisningen
Skolministern sågar elevinflytandet i skolan: ”Vuxenpåhitt”
Så ger han eleverna lagom mycket makt
Elevkaptener svetsar ihop klassen