Kommunen lyssnade på facket – löneökning för lärarna

Erik Liljenskog, ordförande för Sveriges Lärare i Västerås, gläds år lönehöjningen för lärarna.

Västerås lärare får en extra lönehöjning.
Kommunen har tillfört 29 miljoner kronor i budgeten för nästa år.
– De tycks ha lyssnat på oss, säger Erik Liljenskog, ordförande för Sveriges Lärare i Västerås.

När den styrande majoriteten i Västerås presenterade sitt budgetförslag i veckan av stod det klart att lärarna är vinnarna.

Av ett reformutrymme på runt 70 miljoner kronor går den största biten till utbildningsförvaltningen för att höja lärarnas löner.

– Vi har halkat efter såväl grannkommuner som jämförbara kommuner på andra ställen i landet på grund av nedskärningar under flera år, säger Erik Liljenskog, ordförande för Sveriges Lärare i Västerås.

500 kr mer i månaden

29 miljoner innebär cirka 500 kronor mer i månaden utöver den redan förhandlade löneökningen.

– Vi får se var pengarna landar. Om det blir en satsning på vissa grupper eller om det blir en generell höjning för alla. Diskussioner ska göras ”partgemensamt”, säger Erik Liljenskog.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Staffan Jansson (s), syftar satsningen till att få fler behöriga lärare till kommunen.

Behov att locka fler

Erik Liljenskog ser att det främst är de lärare som varit lojala och som jobbat länge i kommunen som halkat efter mest lönemässigt. Men även han ser ett behov att locka fler behöriga lärare.

– Det är tufft för många och bristen på kringpersonal har gjort arbetsmiljön allt svårare framför allt i F-klass och på lågstadiet. För att komma i nivå med jämförbara kommuner behöver vi ett tillskott på 200 miljoner kronor. Det kommer att ta tid att komma ikapp men det är ändå ett steg i rätt riktning.

LÄS MER:

Granskning: Lärares löner sjunker jämfört med andra yrken

Nyanställda lärare får högre lön än äldre

Hannah, 31, höjde sin lön med 7 000 kr