Utredaren: Orosanmäl frånvarande elever

Jennie Rosengren är utredare på Sverige Lärare. Hon tror att de flesta som arbetar i förskola och skola dröjer för länge med att anmäla.

Lärare som är oroliga för att elever med stor frånvaro far illa bör göra en orosanmälan. Det säger Jennie Rosengren som är utredare på Sverige Lärare.

Hon berättar att det inte finns någon juridisk definition av vad som är ogiltig frånvaro, det är skolan som avgör det i varje enskilt fall.

– I förlängningen spelar det dessutom ingen större roll när det gäller vilka krav som ställs på lärarna.

– Lärare har en långgående skyldighet att se till att elever får det som de behöver för att klara kunskapsmålen. Om någon har varit sjuk eller i Thailand har inte så stor betydelse.

Lärare kan uppmana elever som har varit ogiltigt frånvarande att på egen hand att ta igen det som missats, kanske med hjälp av sina föräldrar eller andra i sin närhet.

– Men till slut har skolan en skyldighet att utreda, göra anpassningar och sätta in åtgärder om en elev riskerar att inte nå kunskapsmålen.

Kan lärare kräva kompensation för att det extra arbete det innebär att hjälpa elever som varit frånvarande?

– Ja, om läraren anser att det inneburit merarbete. Det kan dock bli en ganska spännande diskussion med rektorn när merarbetet ska påvisas.

Ska lärare göra en orosanmälan till socialtjänsten om en elev är borta mycket?

– Enligt socialtjänstlagen ska alla som arbetar med barn göra en orosanmälan om de känner minsta oro för att ett barn far illa. Tyvärr tror jag de flesta som arbetar i förskola och skola dröjer för länge med att anmäla.