Hanna Almcrantz: Därför är jag lärare i fritidshem

Hanna Almcrantz är lärare i fritidshem på Fridtunaskolan i Linköping. Här berättar Hanna om varför hon är lärare – och vad hon skulle göra om hon var skolminister för en dag.
Foto: Jeppe Gustafsson

Hanna Almcrantz undervisar i fritidshem och är förstelärare i fritidshem på Fridtunaskolan i Linköping.

Hanna Almcrantz är lärare i fritidshem på Fridtunaskolan i Linköping.
Här berättar Hanna om varför hon är lärare – och vad hon skulle göra om hon var skolminister för en dag.

  • Därför är jag lärare:

– Jag trodde aldrig att jag skulle jobba i skolans värld, mitt drömjobb som barn var fotograf. Men under min gymnasietid, där jag läste ett el-program för att bli elektriker, jobbade jag extra på kvällar och helger på en fritidsgård. Där och då väcktes tankarna för arbete med barn och ungdomar. Först var tanken på utbildning till fritidsledare, men den enkla anledningen att det inte blev den utbildningen var att den inte fanns på min hemort.

– 1991 påbörjade jag så utbildningen till fritidspedagog och har inte ångrat mitt val en enda gång. Mötet med eleven och vad jag kan bidra med i deras kunskapsutveckling är det som ännu inspirerar mig i arbetet som lärare.

  • Då känner jag extra glädje:

– Mötet med elever och kollegor ger mig ännu efter 30 år i yrket glädje varje dag. Extra glädje känner jag de dagar då jag leder utvecklingsarbete för fritidshemmet både på min arbetsplats och för hela kommunens fritidshem. Så bra diskussioner, tankar och utveckling som sker vid dessa tillfällen. Extra glädje ger ju också självklart eleverna vid varje möte.

  • Om jag var skolminister för en dag skulle jag …

– Jag skulle besluta om nationella riktlinjer för bättre förutsättningar för lärare i fritidshem så de kan utföra det bästa arbetet varje dag. Detta i form av bland annat tid till för- och efterarbete, tillräckligt med planeringstid, anpassningar av elevgruppens storlekar, lokalernas utformning, personaltäthet med rätt utbildning och så vidare.

– Jag skulle även besluta om karriärmöjligheter för lärare i fritidshem i hela landet så som förstelärartjänster. En bra första dag som skolminister, tänker jag.