Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”

Rektorn på Engelbrektsskolan i Stockholm varnas efter att ha sökt information om vem som pratade med Vi Lärare efter en tumultartad situation på skolan.

Engelbrektsskolans rektor, Tomas Hultquist, varnas av Stockholm Stad för att ha brutit mot yttrandefrihetsgrundlagen.
Bra men lindrigt, anser Sveriges Lärares huvudskyddsombud Simon Sandström.
– Rektorn har skapat en tystnadskultur och borde inte vara kvar som chef, säger han.

Ett stort tumult bland 180 mellanstadieelever på Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm fick skyddsombudet att fatta beslut om ett skyddsstopp eftersom situationen riskerade både elever och lärares hälsa.

Rektorn höll inte med och lät i strid med arbetsmiljölagen verksamheten fortsätta och började även leta bland personalen om någon av dem pratat med media.

På en hemlig inspelning hörs rektorn Tomas Hultquist fråga en lärare om denne är den som pratat med Vi Lärare.

Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Stockholm.

Han anmälde rektorn

Sveriges Lärares huvudskyddsombud i Stockholm, Simon Sandström, reagerade starkt på uppgiften och anmälde rektor för brott mot såväl arbetsmiljölagen och för grundlagsbrott.

Efter utdragna utredningar har huvudmannen, Stockholms Stad, nu kommit fram till att rektorn brutit mot efterforskningsskyddet i yttrandefrihetsgrundlagen genom att efterforska om någon pratat med media.

– Att försöka få reda på vem som eventuellt har uttalat sig för media är strängt förbjudet i offentligt finansierad verksamhet. Sedan 2017 gäller det även friskolor, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Hänvisar till skolplattformen

Rektorn Tomas Hultquist har avböjt att prata med Vi Lärare och hänvisar till det han skrivit på skolplattformen. Där skriver han: 

– Jag har i nu i efterhand förstått, genom att lyssna på en inspelning (som gjordes utan min vetskap) av hur mina ord föll, att hur jag då uttrycker mig till en av mina medarbetare i avsikt att få förstahandsinformation om vad som egentligen hände 23/11 kan tolkas som att jag efterforskar källan till de artiklar som figurerat i media.

På inspelningen med medarbetaren hörs rektorn säga: “Den här artikeln som dök upp i Vi Lärare, var du på något sätt inblandad?” och “Varifrån får de bilden som de målar upp?”.

”Har förbrukat sitt förtroende”

Simon Sandström är nöjd med att rektorn nu varnas men anser att det är fel av Stockholm Stad att låta honom fortsätta vara chef för skolan.

– Yttrandefrihetsgrundlagen är en grundsten i ett demokratiskt samhälle och genom att bryta mot den har rektorn skapat en tystnadskultur. Jag anser att han har förbrukat sitt förtroende som chef.

På måndag kommer parterna Sveriges Lärare och Stockholm Stad att inleda förhandlingarna i ett tvistemål angående rektorns agerande vid skyddsstoppet. Sveriges Lärare kräver att staden betalar skadestånd till utsatta medlemmar, skyddsombudet, samt förbundet för att ha brutit mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.

LÄS MER:

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp

Kaos på skola – ledningen struntade i fackets skyddsstopp

Rektorn fick ”erinran” – efter att hon pratat med media

Struntade i budgeten – får ”tillrättavisning” av kommunen

Efter hot och våld – nu överväger facket skyddsstopp