Facklig seger – och nu kallas rektorn till polisförhör

Den utsatta medlemmen får 30 000 kronor och Sveriges Lärare 20 000 kronor i ersättning efter incidenterna på Engelbrektsskolan. Nu inleder JK en förundersökning mot rekorn på skolan.

Sveriges Lärare vann mot Stockholm Stad och rektorn på Engelbrektsskolan, Tomas Hultquist.
Förbundet och en medlem får ekonomisk ersättning.
Samtidigt har justitiekanslern inlett en förundersökning mot rektorn.

Sedan uppgifter om ett stort tumult bland 180 mellanstadieelever på Engelbrektsskolan på Östermalm med påföljande skyddsstopp nått media ville rektorn Tomas Hultquist veta vem på skolan som pratat.

En av dem som fick frågan passade på att spela in samtalet med rektorn. På inspelningen hörs rektorn bland annat säga: “Den här artikeln som dök upp i Vi Lärare, var du på något sätt inblandad?” och “Varifrån får de bilden som de målar upp?”.

Inspelningen fick ett stort värde i den påföljande processen då Sveriges Lärare stämde arbetsgivaren Stockholm Stad för brott mot efterforskningsskyddet i yttrandefrihetsgrundlagen.

30 000 kr till medlemmen

I slutet av januari varnades rektorn Tomas Hultquist av arbetsgivaren och nu har parterna enats om ekonomisk ersättning.

Simon Sandström.

– Det känns fantastiskt. Äntligen har vår medlem, efter så lång tid fått upprättelse. Med den här ersättningen visar staden att rektorn har agerat ytterst klandervärt, säger Sveriges Lärares huvudskyddsombud Simon Sandström.

Den utsatta medlemmen får 30 000 kronor i ersättning och förbundet Sveriges Lärare 20 000 kronor.

Åtal kan väckas

Förra veckan inledde justitiekanslern, JK, en förundersökning av rektorn. En åklagare har tillsats, flera polisförhör har hållits och handlingar som kan vara viktiga för målet har börjat samlas in.

Anser justitiekanslern att det finns skäl att tro att det kan bli en fällande dom kommer åtal att väckas och målet avgöras av Stockholms tingsrätt. Straffskalan för brott mot efterforskningsskyddet sträcker sig från böter till fängelse i ett år.

Ansträngd stämning

Medlemmen som nu fått ersättning av Stockholm Stad vill vara anonym men jobbar kvar på skolan och beskriver stämningen som ansträngd.

–Alla är väldigt försiktiga med vad man säger och till vem. Det finns en känsla av att vara avlyssnad och många är rädda för repressalier.

Men en sak har förändrats till det bättre.

– Lärarna och arbetslagen har blivit mycket mer sammansvetsade. Precis efter tumultet så vågade ingen säga någonting men i samband med Sveriges Lärares stämning och stöd började fler och fler stötta mig och varandra. Vi har också förstått vilket allvarligt fel som rektorn begick när han frågade om källor. Det har varit lärorikt för alla.

Sveriges Skolledare kritiskt

Rektorns egna fackförbund Sveriges Skolledare är kritiskt till att Stockholm Stad gav Tomas Hultqvist en varning.

– Det finns frågor om hur den där inspelningen gick till och om det som återgivits är eventuellt är taget ur sin kontext. Vi stöttar vår medlem och i övrigt har jag inget mer att säga utan tackar vänligt men bestämt nej till ytterligare frågor, säger Sveriges Skolledares ordförande i Stockholm, Kjell Sjöberg.

Fler processer

De närmaste dagarna väntas även besked om skadestånd i en process som handlar om hindrande av skyddsombud eftersom rektorn Tomas Hultqvist ignorerade skyddsstoppet som lades i samband med tumultet bland eleverna.

Även fackförbundet Kommunal driver process mot skolan om hur deras medlemmar behandlades under och efter tumultet. 

Vi Lärare har sökt rektorn Tomas Hultqvist men han avböjer intervju.

LÄS MER:

Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp

Kaos på skola – ledningen struntade i fackets skyddsstopp

Rektorn fick ”erinran” – efter att hon pratat med media