
Ian skär sitt äpple själv med säkerhetskniven.
Arian, Wilma och Gabriel har lockats med i toalettåget. I täten syns förskolläraren Catrine Karlsson, och längst bak Sara Eliasson. Att lära barnen att gå på toaletten tidigt är viktigt för både deras hälsa och utveckling.
Förskolans yngsta ”Tut, tut. Nu går tåget”. På avdelningen Björken på Göteborgs Högre Samskola vet 1–3-åringarna precis vad det betyder. De följer glatt efter i led till toaletten – och numera kan även flera av de allra yngsta kissa på pottan.
Varken Ian, Wilma, Aston eller Arian tvekar. De lämnar leken och tultar glatt med i pottåget där förskolläraren Sara Eliasson har tagit täten. Hon tutar och gör tågrörelser med armarna, ”är ni med” ropar hon och de små följer efter bort till toaletterna. Det är bara Ian som gör en kort avstickare för att titta till Diddi, en av Babblarna-figurerna som ligger på en bänk längs vägen.
Sara Eliasson, förskollärare.
Borta vid toaletten står tre pottor uppställda. Ett litet draperi skapar avskildhet och väggarna är dekorerade med olika bilder, på golvet står en korg fylld med olika böcker. Några av barnen väljer att gå på den vanliga toaletten medan de andra tar plats bakom draperiet.
– Det här blir en lugn och trevlig stund. De inspirerar varandra, läser och pratar, och framför allt blir de stolta när de har kissat. Det är fint att se, säger Sara Eliasson samtidigt som hon hjälper Ian att välja bok – det blir ”Söta husdjur”.
Tidigare var toalettbestyren mer förknippade med stress, för både stora och små, berättar hon vidare. Det var blöjbyte på löpande band och barn som busade runt i väntan på sin tur.
Det nya sättet, att fråga om barnen vill gå på pottan i stället för att säga byta blöja, är rutin på avdelningen sedan snart två år tillbaka. Då var pedagogerna nämligen på en OMEP-föreläsning och tog del av organisationens material om blöjfria barn.
– Därefter förändrade vi vårt förhållningssätt. Att få barn blöjfria handlar i första hand om barnens hälsa och utveckling, men det finns också ekonomiska och miljömässiga skäl, säger Sara Eliasson.
Att få barn blöjfria handlar i första hand om barnens hälsa och utveckling.
Det här innebär visserligen att de tillbringar mycket tid på toaletten, speciellt i början av terminen, men det är det värt, tycker hon.
– Flera av barnen har torr blöja hela dagen. Förr bytte vi bara på dem som behövde, men nu får alla gå på pottan. Det har gjort skillnad, säger Sara Eliasson.
Barn har blöjor betydligt längre än förr. På 1970-talet var barn i Sverige blöjfria i tvåårsåldern medan snittåldern i dag är 3,5 år på dagen och 4 år på natten.
Både barnets rörlighet och motoriska utveckling påverkas negativt av att ha blöja eftersom de rör sig mer obehindrat utan.
Med dagens blöjanvändning går det åt cirka 8 000 blöjor per barn till en kostnad av ungefär 20 000 kronor.
Risken för urinvägsinfektion och förstoppning minskar ju tidigare barnet klarar sig utan blöja.
Svenska OMEP bildades 1950 som en nationell avdelning av den internationella organisationen OMEP – Organisation Mondiale pour l’Éducation Préscolaire. OMEP är en politiskt och ekonomiskt obunden organisation med syfte att sammanföra olika yrkesgrupper som arbetar för de yngre barnens bästa.
Källa: Omeps skrift ”Blöjfria barn tidigare”. Läs mer på omep.org.se
När lilla Wilma är klar hämtar hon vant själv en ny blöja på sin hylla, Aston som är lite äldre bestämmer sig däremot för att han klarar sig utan blöja ett tag.
Ian hämtar vant sin blöja.
– Nu har vi bara varit i gång i två månader med de yngsta den här terminen men de flesta kissar redan på pottan, åtminstone någon gång under dagen. Min upplevelse är att barnen är mer aktiva nu, har mer kontroll och bestämmer själva. Att de tycker att det är bättre att gå på pottan i stället för att bli bytta på, säger Sara Eliasson medan hon frågar om även Ian kanske är klar. Men nej, han har hittat en ny intressant bok att titta i – ”Vilda djur”.
Att Sara Eliasson och hennes kollega Catrine Karlsson månar om de yngsta är tydligt på flera sätt. Hela avdelningen är anpassad för de små och har en avskild gård där de får leka i fred. Bord, hyllor och bänkar inomhus är låga så att alla saker är lättåtkomliga. De vuxna får snällt anpassa sig och använda olika former av ergonomiska sitta-på-golvet-stolar när de behöver.
Även undervisningen är anpassad och bygger på barnens eget utforskande och intresse. Efter pottstunden lockar bollarna mest. De finns i alla möjliga storlekar och färger. Wilma, som är ett och åtta månader, visar entusiastiskt att det finns bilder på bänken under varje låda som dels visar innehållet, dels dess plats. Arian klättrar upp på den grå lilla bron, medan Aston kastar sin boll mot bokstavsväggen. Samtidigt som förskolläraren Catrine Karlsson håller ett vakande öga på Arian, som klättrar allt högre upp upplyser hon Aston om vilken bokstav han just träffade med bollen.
– Vi har våra olika miljöer, material och aktiviteter. Det gäller att fånga barnens intresse och peka ut saker. Vi har undervisning nästan bara i spontana situationer, samtidigt som vi jobbar väldigt målstyrt. Det finns ett syfte med allt som finns framme, och vi passar på att undervisa på ett lekfullt sätt när barnen visar intresse för något, säger hon.
– Ja, vi har övergripande mål men inga bestämda undervisningstider. Vi följer barnens intresse och har långsiktiga perspektiv, som en termin eller ett år. Vi organiserar undervisningen med de yngsta med lek, samspel och delaktighet, tillägger Sara Eliasson.
Ian skär sitt äpple själv med säkerhetskniven.
Innan vi tar farväl får vi även vara med på fruktstunden. De små sitter vid bordet med varsin liten skärbräda framför sig och skär själva sitt äpple med säkerhetsknivar. Så små, och redan så självständiga, och med torr blöja, eller ingen alls.
Den extra tiden vi lägger i badrummet de första månaderna är värt det, menar Sara Eliasson. Här är hennes tips:
1. Barn är sociala och inspirerar varandra – ta hjälp av det och ha flera pottor.
2. Se till att toalett-/pottbesöken blir lugna och roliga – några få barn i taget, erbjud böcker, berätta sagor, ramsor, sjung och prata med barnen.
3. Behåll blöjorna på de första månaderna, men ta barnen till pottan ofta och fokusera på att få in toalettrutiner och att få barnen att sitta och kissa på pottan. Först när blöjan är torr större delen av dagen kan man prova att gå utan blöja.
4. Prata om toalettbesöken som att gå och kissa, i stället för att barnen ska bytas på. På det sättet signalerar vi att det är barnen som är aktiva och som har kontroll.
5. Förmedla självklarheten med att sitta på pottan – fråga inte barnen om de vill, utan ge dem andra val som vilken potta de vill sitta på, om de vill läsa en bok i dag eller om de vill höra en saga.
6. Bästa tidpunkten att gå på pottan är efter att barnen har ätit eller precis
när de vaknat efter sovstunden.
7. Kom ihåg att den extra tiden vi lägger i badrummet de första månaderna
snart lönar sig, för även om vi tar oss tid i lugn och ro under pottbesöken så går det ändå snabbare än att byta alla barnens blöjor!
Barn börjar allt tidigare i förskolan
Årets UBB-vinnare lyfter de yngsta i förskolan
Så skapar du lärmiljöer för de yngsta
Här lär förskollärarna barnen att gå på pottan
4 faktorer som gynnar inlärningen hos de yngsta
Babblarna satte fart på barnens språk
Forskaren: Språkutveckling viktigast för de yngsta
Lyssna på Förskolan här:
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.
Krönika Nu vill skolministern se till att fler blir behöriga till gymnasiet, genom att slopa F-betyget. Vad sägs om att i stället ta tag i de verkliga problemen? skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Podcast I senaste avsnittet pratar vi om att tappa tron på sig själv och sin egen förmåga som förskollärare. Vad är det inom vårt yrke som skapar självtvivel, hur tar vi hjälp från andra och vad kan man göra på egen hand när självförtroendet tryter?
Forskning För barnen överväger fördelarna, konstaterar Emma Franzén, landskapsarkitekt och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Krönika Det spelar alltså ingen roll om jag vägrar. Då går man bara högre upp i leden, frågar någon annan, skriver Eva Lindström efter kammarrättens dom i Göteborg.
Fråga facket Förskolläraren funderar på att söka jobb i förskoleklass och undrar om för- och nackdelarna med ferietjänst kontra semestertjänst.
Dilemmat ”Det gnager i hjärta och huvud på kvällar och helger över allt man INTE hann med på ett bra sätt under arbetsdagen. Hur ska jag hantera samvetsstressen?” undrar förskolläraren.
Podcast Hur kommer det sig att vuxenklungor bildas när vi är på gården? I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om fenomenet med Lina Karlström.
Lärarpriser Förskolan borde lyftas varje dag. Gör vi på rätt sätt och följer barnkonventionen så kan vi förändra så mycket, säger förskolerektorn Anette Bergmasth, vinnare av Childhoodpriset 2024.
Krönika Som vanligt vill man ha en enkel lösning, och här är den, ta bort västarna, skriver Eva Lindström.
Säkerhet Ses som en försiktighetsåtgärd: ”Det har kommit en del frågor från oroliga vårdnadshavare”
Forskning I stället för att prata svenska eller sitt förstaspråk märkte vi att de använda engelska som de snappat upp på Youtube och från olika tv-program, säger Ellenor Björnlund, rektor på Sunnadals förskolor.