”Jag gillar ordning och reda”, säger Nils mamma Anna Axelsson Lundberg.
Tydliga regler på förskolan uppskattas av föräldrarna
Nils mamma Anna Axelsson Lundberg har bara gott att säga om Kardborren och dess regler. Här med rektorn Anna Lindberg och förskolläraren Jonna McManus. Foto: Filippa Ljung.
Föräldrapressen På den privata förskolan Kardborren i Gävle är det väldigt tydligt vilka regler som gäller. Bland annat lämnar vårdnadshavarna in sina arbetsscheman för att säkerställa att barnen bara är på plats när det finns ett omsorgsbehov.
Redan när vårdnadshavare kommer på sitt första besök till förskolan informeras de om vad som gäller, bland annat att det är nolltolerans mot magsjuka, och hängiga och småsjuka barn får stanna hemma tills orken är tillbaka. Det blir heller ingen omsorg om det inte finns behov enligt skollagen, och det ska alltid finnas kläder för alla väder på hyllan.
När det är dags för inskolningsvecka får föräldrarna dessutom vara med på något som kallas ”verklighetsonsdag”. Det betyder att vårdnadshavaren är med under hela förskoledagen, samma tider som det är tänkt att barnet sedan ska gå.
Anna Lindberg, rektor.
– En hel dag på förskolan går bara att uppleva, det räcker inte att bara berätta om hur det är. Ska ens 1,5-åring vara här mellan 07 och 16 gäller det även vårdnadshavaren. Framåt eftermiddagen brukar man få höra ”oj, jag är helt slut”, och så är det ju. En pedagog jämförde en dag på förskolan med ett långt barnkalas. Att låta vårdnadshavarna vara med ger dem perspektiv och större förståelse, säger Anna Lindberg, förskollärare och rektor på Kardborren.
Förskolan består av den nya och gamla sidan. Barnen har sina egna hemvister medan personalen, som består av ett gemensamt arbetslag, roterar i verksamheten. Sammanlagt är det nio pedagoger: fyra förskollärare och fem barnskötare. De har dessutom en egen kock på heltid och en lokalvårdare.
Hanterbara barngrupper
Att de är strikta med att barnen bara får vara på plats när de är friska och när det finns ett omsorgsbehov gör att alla 55 inskrivna barn sällan är på plats samtidigt. Oftast är de inte fler än 40–45 per dag.
– Det gör att vi har hanterbara barngrupper och att vi räcker till för dem som är här – man ska ju inte bara överleva på jobbet utan också ha det bra, säger Anna Lindberg och tillägger att de även hinner planera. Alla pedagoger på förskolan har schemalagd planeringstid då man arbetar i par, en barnskötare och en förskollärare.
– Alla förskollärarna har även ytterligare planeringstid ihop. Att det här fungerar är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva verksamheten, säger hon.
Jonna MacManus, förskollärare.
Jonna McManus är förskollärare på Kardborren sedan fem år tillbaka. Tidigare har hon arbetat på olika kommunala förskolor i kommunen.
– Här är min rektor på plats, och jobbar i barngruppen nästan alla dagar. Vi har en bra dialog, och hon är aldrig mer än ett samtal bort. Det är verkligen en trygghet att ha en närvarade rektor, så var det inte alltid på de förskolor jag arbetat på tidigare, säger hon.
Trygg i yrkesrollen
Med en tydlighet gentemot vårdnadshavarna och en öppen dialog från start vittnar både Anna Lindberg och Jonna McManus om att det sällan dyker upp några ”orimliga krav”.
– Jag känner mig väldigt trygg i min roll och vi har en samsyn på förskolan. Det gäller också att våga stå på sig om vad som gäller. Vi stöter och blöter detta hela tiden med varandra i arbetslaget. Allt handlar om att kunna ge barnen de bästa förutsättningarna, att de har rätt kläder, slipade skridskor, matsäck när det är utflykt och så vidare, säger Jonna McManus.
Hon berättar att hon trivs på jobbet och känner yrkesstolthet.
– Visst har vi också tuffa dagar ibland, men jag brinner för det här. Det ska vara hållbart för både personal och barn, säger hon.
Anna Axelsson Lundbergs son Nils började på Kardborren i augusti, och hon har också bara gott att säga om förskolan och dess regler.
– Jag gillar ordning och reda, så för mig är reglerna inga problem. Jag ser det bara som positivt att det finns rutiner för allt. Vi har även erfarenhet från kommunala förskolan och det är en otrolig skillnad när det kommer till den information man får. Jag hyllar verkligen den här förskolan, pedagogerna är otroligt mjuka och fantastiska med barnen, säger hon.
Stränga regler om sjuka barn
Hon uppskattar även att det erbjuds utflykter, simskola och skridskoåkning för barnen, även om det också kräver extra insatser av vårdnadshavarna.
– Det finns ett så stort engagemang. Förskolan skjutsar barnen till badhuset på fredagar och vi får ordna med tidig hämtning därifrån. Men det är det värt. Och att de har stränga regler om barnen är sjuka är också bra. Det gör att man slipper mötas av snoriga, hängiga barn när man kommer dit. Vi har, peppar, peppar, inte haft en enda sjukdag sedan vi började, säger hon.
Rektor Anna Lindberg poängterar att regler visserligen är regler men att de också är tillmötesgående i krissituationer.
– Allt är inte svart eller vitt, det finns en gråzon också. Om mamma och pappa skiljer sig eller ett syskon blir allvarligt sjuk då kan vi göra avkall på reglerna om tiderna på förskolan. Men inte för det orimliga. Jag kan visserligen förstå att det är jobbigt att storhandla med två småbarn halv fem på eftermiddagen, men det betyder inte att barnen ska vara kvar på förskolan. Det får man lösa på annat sätt.
Regler & förhållningssätt på förskolan Kardborren
- Barnens tid på förskolan begränsas till vårdnadshavarens arbetstid och restid till och från arbetet.
- När vårdnadshavare är lediga från arbetet är även barnen lediga från förskolan.
- Nolltolerans mot magsjuka, barnen måste vara hemma även om det är någon annan i familjen som har insjuknat.
- Tydliga regler om när barnen får komma tillbaka efter andra sjukdomsperioder, bland annat ska de ha varit feberfria i minst en dag.
- För föräldralediga gäller 15 timmar per vecka, 9.00–14.00, tisdag–torsdag.
- Vårdnadshavare som är intresserade av att ha sina barn på förskolan tas emot av en pedagog som visar runt.
- Pedagogen går då dessutom igenom vilka regler som gäller.
- Alla nya vårdnadshavare bjuds även in till ett möte vid terminsstart. Då repeteras alla regler och rutiner, och pedagogerna förklarar hur de tänker och resonerar kring verksamheten.
- Barnens hylla ska vara fylld med lämpliga kläder så att barnet klarar av dagen och utevistelsen, oavsett väder.
- Daglig kontakt med vårdnadshavare med hjälp av förskoleappen Tyra.
Föräldrapressen i förskolan – alla artiklar
Föräldrarnas orimliga krav pressar förskollärarna
Anmälningarna mot förskolan har ökat
Så fick föräldrarna alltmer makt i förskolan
Forskaren: Det ingår i yrket att hantera föräldrarelationer
Vilka krav kan föräldrar ställa på förskolan?
Sveriges Lärare: Det måste bli tydligt att förskolläraren bestämmer
Här uppskattar både föräldrar och förskollärare tydliga regler