Årets UBB-vinnare lyfter de yngsta i förskolan
Om jag kan inspirera eller hjälpa någon som är i början av sin yrkesresa inom förskolan så känner jag mig verkligen nöjd, säger förskolläraren Sara Eliasson, som får årets Ulla-Britt Bruun-stipendium på 40 000 kronor.
Förskolans yngsta Sara Eliasson, på avdelningen Björken på Göteborgs Högre Samskola, är årets Ulla-Britta Bruun-stipendiat. Nu ska hon skriva en bok om hur man kan organisera för undervisning i samspel med de allra yngsta.
Förskolläraren Sara Eliasson, som tillika forskar om teknikundervisning i förskolan, har 30 år i yrket och lång erfarenhet av de yngsta i förskolan. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper och undervisningstankar – i bokform.
– Jag vill synliggöra vad undervisning för de yngsta kan innebära. Små barn behöver omsorg och kramar, men inte bara. Det handlar heller inte om att ha storsamlingar med abstrakta språk- och matematikaktiviteter. Det är inte det de ska lära sig när de är 1,5 år.
I stället förespråkar Sara Eliasson att barnens intressen, nyfikenhet och tempo ska vara utgångspunkt för en spontan, lekinramad undervisning med tillgängligt material. Och, det allra viktigaste, att undervisningen sker i samspel mellan barn och vuxna.
– Barn utforskar omvärlden genom sina sinnesupplevelser i leken. Deras kognitiva utveckling hänger samman med att sätta ord på sina upplevelser och det sker i samspel med andra. Med de yngsta barnen, som ännu inte utvecklat sitt verbala språk, krävs det att vi vuxna är lyhörda och har förmågan att se och förstå barnens intentioner. Det är i barnens lek som vi måste möta dem och det är där, i lekfullt samspel, som vi måste grunda vår undervisning. Om det är djurens delar vi har som mål med undervisningen så kan vi leka att vi ryktar hästens man och svans och klappar hästens mule, säger Sara Eliasson.
Vill hjälpa nya förskollärare
Tanken är att det ska bli en bok med konkreta tips på hur man kan organisera undervisningsstunder som spontant tas tillvara under dagen.
– Det behövs för dagens förskolepersonal. Många förskolor har stor genomströmning av personal och många förskollärare kommer ut i en pressad vardag. Ofta utan erfarna förskollärarkollegor som de kan lära sig didaktisk kunskap av, säger Sara Eliasson.
Att utses till årets Ulla-Britta Bruun-stipendiat gläder henne verkligen.
– Om jag kan inspirera eller hjälpa någon som är i början av sin yrkesresa inom förskolan så känner jag mig nöjd.
Sök stipendium du med!
Ulla-Britta Bruun-stipendiet är på upp till 40 000 kronor. Ansöker gör du på Sveriges Lärares hemsida – du hittar ansökningsformuläret här.
Stipendiet ska kunna resultera i en bok som presenterar ett projekt som utvecklats och genomförts i förskolan. Sista ansökningsdag är 1 februari 2025, så sätt i gång nu!
Ansökan behöver innehålla:
- Namn, titel och kontaktinfo för de sökande, adress och telefonnummer till förskola, samt projekttitel.
- Information om att den sökande är legitimerad förskollärare.
- Beskrivning av bakgrunden till projektet, hur arbetet växte fram och vilket syftet var.
- Beskrivning av hur arbetet har genomförts i förskolan.
- Beskrivning av hur man arbetat vidare – exempelvis om arbetet spridits inom stadsdelar eller kommuner.
- Kortare beskrivning av hur ett bokupplägg skulle kunna se ut (den slutliga boken blir ett samarbete mellan stipendiaten och bokförlaget Lärarförlaget).
Ulla-Britta Bruun-stipendiet
Ulla-Britta Bruuns minnesfond inrättades för att hedra Ulla-Britta Bruun (1924-1985), som bland annat var landets första pedagogkonsult. Ulla-Britta Bruun var redaktör för Förskolan i början på 60-talet, och fram till sin bortgång var hon recensionsredaktör för tidningen. Hon efterlämnade böcker, föreläsningsmanus, anteckningar och manus som för sin tid var banbrytande. Tidningen Förskolan och Sveriges Lärare är ansvariga för administrationen av fonden.
Läs alla artiklar i vårt tema om förskolans yngsta
Barn börjar allt tidigare i förskolan
Årets UBB-vinnare lyfter de yngsta i förskolan
Så skapar du lärmiljöer för de yngsta
Här lär förskollärarna barnen att gå på pottan
4 faktorer som gynnar inlärningen hos de yngsta
Babblarna satte fart på barnens språk
Forskaren: Språkutveckling viktigast för de yngsta
Lyssna på Förskolan här: