Professorn: Elevers makt skapar obehag för lärare

Professor Inger Enkvist anser att läroplanernas skrivningar om elevers rätt till inflytande bör begravas. Foto: Jonas Andersson, illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Elever blir inte demokratiska medborgare för att de får bestämma i skolan – utan för att de rustas med kunskap, menar professor Inger Enkvist. Hon anser att dagens elevinflytande är skadligt – för alla.
– Det skapar en omöjlig situation för lärare.

Tanken att skolan ska fostra demokratiska medborgare har funnits länge men har gradvis förändrats, konstaterar skoldebattören Inger Enkvist, professor i spanskspråkig litteratur vid Lunds universitet.

Skiftet inleddes i läroplanen från 1969. Dessförinnan hade skolans primära mål varit att ge eleverna kunskaper så att de kunde delta i – och bidra till – ett demokratiskt samhälle.

Men i slutet av 1960-talet var det inte längre tillräckligt. Nu skulle även arbetsformerna i skolan främja elevernas demokratiska förmågor och stärka skolans sammanhållande kraft, enligt Inger Enkvist.

”Det här blev inte bra”

Senare kom också skolans demokratiska uppdrag att kopplas till elevernas rätt till inflytande. Det är en utveckling och politisk styrning som Inger Enkvist är mycket kritisk till.

– Tidigare ansåg man att demokratin vilar på att vi har välutbildade och välinformerade medborgare som kan bilda sig egna uppfattningar och sedan ta beslut. I dag ska eleverna vänja sig vid att vara med och ta alla slags beslut, alldeles oavsett om de har kunskaper eller inte, säger hon.

Kan inte skolan både rusta eleverna med en god kunskapsbas och ge dem inflytande över undervisningen?

– En optimistisk person skulle säga att vi inte behöver välja. Men nu har vi i många decennier haft ett väldigt långtgående elevinflytande och vår erfarenhet säger oss att det här inte blev bra.

Att elever tillåts välja bort ansträngande uppgifter, trotsa lärare och förstöra studieron ser hon som oönskade effekter av ett omfattande elevinflytande och en stark betoning på elevens rättigheter.

”Synnerligen obehagligt”

En annan ytterst olämplig bieffekt av elevinflytandet är att lärares bedömningar och betygssättning ifrågasätts, menar Inger Enkvist.

– Det är synnerligen obehagligt för lärarna att de inte behandlas som kunniga personer på fackområdet utan ses som ett instrument för att eleven eller föräldrarna ska nå ett mål. Det går emot all respekt för kunskap.

Hon anser att läroplanernas skrivningar om elevers rätt till inflytande måste strykas.

– Alla är förlorare på detta, precis alla. De svaga eleverna, de duktiga eleverna, lärarna som slits ned och samhället som vill att utbildningen har en hög kvalitet. Skolan går också miste om duktiga personer som inte vill bli lärare när det är så här.

Lag och läroplan ger eleverna rätt

Nuläget

Både skollagen och läroplanerna slår fast att eleverna ska ha inflytande över utbildningen.

  • I skollagen står det att ”elever ska ges inflytande över utbildningen”.
  • I läroplanen för grundskolan, Lgr 22, och läroplanen för gymnasiet, Gy 11, står det att läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll. Läroplanerna slår också fast att eleverna ska vara med och planera och utvärdera undervisningen.
  • I Lgr 22 beskrivs att eleven kan utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen och få välja kurser, ämnen, teman och aktiviteter.
  • Skolverkets hemsida står det att elever bland annat kan ha inflytande över vilket läromedel som ska användas, i vilken takt och ordning olika uppgifter ska göras, vilka arbetsformer man ska använda och på vilket sätt en uppgift ska redovisas.

Framtiden?

I år har två utredningar lämnat förslag till regeringen som förtydligar lärarens mandat att fokusera på och styra över undervisningen.

  • Utredningen om stärkt trygghet och studiero i skolan föreslår att skollagen ändras så att det framgår att läraren leder och bestämmer över undervisningen. Läraren ska dock även fortsättningsvis vara skyldig att ge elever inflytande.
  • Läroplansutredningen föreslår ändringar i läroplanen för grundskolan som tonar ned elevers och vårdnadshavares rätt till inflytande, som utredningen anser är alltför långtgående i dagsläget. Eleverna ska få öva på att ta ansvar och utöva inflytande i takt med stigande ålder, mognad och kunskaper, enligt utredningens förslag. Samtidigt föreslås skrivningar som tydliggör att läraren ansvarar för undervisningens innehåll och utformning.