Krönika Kan ”career slowdown” bli mer än ett tillfälligt trendbegrepp? Elin Fellers hoppas på en hållbar framtid för ”grön vägledning”.
Grön vägledning är egentligen inget nytt fenomen. Redan på 1990-talet skrevs en hel del om vägledning baserad på social rättvisa och vikten av att medvetandegöra hur det jag gör och de beslut jag fattar också påverkar och får konsekvenser för andra människor och på andra platser. Men idéerna om att låta hållbarhetsperspektivet vara bärande för vägledningen lyfte inte riktigt då. Kanske tycktes klimathotet alltför avlägset? I dag, när vi i västvärlden lever och konsumerar som om vi hade fyra jordklot, kan dock ett perspektivskifte även inom studie- och karriärvalen skönjas.
Jag undrar när nästa trend bland karriärväxlarna blir att ”gröna” sitt yrke?
Det finns samlingssajter för så kallade gröna jobb och bidrag att söka för gröna entreprenörer, och hållbarhetsredovisningar är både självklara och lagstadgade. I Vägledningspoddens senaste avsnitt berättar den nyutexaminerade studie- och yrkesvägledaren hur hon undersökt yrkesverksamma personer som gjort ett medvetet grönt karriärval. Närmar vi oss en vägledning som ändrat frågan om vad individen vill ha ut av sitt kommande arbetsliv till funderingar kring vad hen i stället vill bidra med i sin framtida karriär?
Vi har länge fokuserat på hur saker ska effektiviseras, maxas och påskyndas, inte minst när det gäller arbetslivet. Kliv fram, ta plats och sätt upp mål! Jaget före laget. Samtidigt rasar sjukanmälningar om utbrändhet i höjden och ständigt hörs berättelser från arbetsplatser där man fokuserar så mycket på de tidsbesparande administrativa processerna att personalen upplever sig bortglömda. Detta i en tid när allt fler vill engagera sig mer i klimatfrågor men också upplever en dissonans. Det skaver när normerna går på tvären mot forskningen och när tiden sällan räcker till för att stanna upp och samla kraft. Kunskap finns, men den väcker funderingar som kan behöva diskuteras, uppoffringar som inte alltid är självklara.
Begreppet career slowdown hörs från allt fler håll. Önskan om en större balans i livet, ofta med färre arbetstimmar och ett fokus på att just göra sådant som upplevs meningsfullt. Unga lyfter i var och varannan undersökning vikten av ett arbete som skänker mening. Men vad det faktiskt innebär varierar. Jag undrar när nästa trend bland karriärväxlarna blir att ”gröna” sitt yrke?
Förhoppningsvis blir det en trend som kommer för att stanna. Det är uppenbart att de flesta av oss behöver ändra vanor och beteenden för att vi ska kunna komma i kapp miljömålen. Exakt vad var och en bör göra är inte upp till någon studievägledare att tala om, men att skapa medvetenhet om att vi alla kan bidra, visa möjligheter och potentialen vi har att förändra saker, synliggöra och utmana normer som bromsar omställningen – där kan vi alla hjälpas åt och skapa förutsättningar för en hållbar och grön karriärutveckling.
LÄS ÄVEN
Elin Fellers: Företagen behöver mentorer