Elin Z: ”Mobilförbud demokratihot? Det är ju omtanke!”

Bakgrundsfoto: Adobe Stock
Krönika Mobilförbudet i skolan borde vara självklart, skriver specialpedagogen Elin Zlatanovski, ”men var det inte någon annan utredare som lovade färre arbetsuppgifter på våra redan överfulla skrivbord?”
LÄS MER Elin Z: ”90-talsskolan hade resurser och ställde krav”
Regeringens utredare föreslår att det ska bli obligatoriskt för grundskolor att samla in elevernas mobiltelefoner och behålla dem under skoldagen. Under kvällsmaten diskuterade vi frågan hemma. Tonåringen lassade in lasagne i munnen och sa: ”Faaan, varför kunde de inte ha infört det när jag var liten?”
Jag förstår honom. Det skaver att låta en tioåring välja själv. Tiktok eller gunga? Risken är stor att leken bortprioriteras. De flesta skolor har lycligtvis mobiltelefonförbud under lektionerna. För det är näst intill omöjligt att få en elev att lösa ekvationer om aviseringar konkurrerar om uppmärksamheten.
Tonåringen lassade in lasagne i munnen och sa: ”Faaan, varför kunde de inte ha infört det när jag var liten?”
Varken skolgården eller klassrummet är utrustade med beroendeskapande snabba belöningar som ger dopaminkickar. Men den effekten har mobiltelefonens appar.
Frågan är egentligen om barnen behöver eller mår bra av dessa ständiga kickar?
Jag tror inte det. Därför behövs vi vuxna. Jag tror att mobilfria skoldagar vore ett fint sätt att slå två flugor i en smäll: Barnen skulle nog lära sig mer och säkert må lite bättre.
Jag förstår såklart att det inte är busenkelt att införa ett mobilförbud i skolan. Regeringens utredare tycks i vanlig ordning ha presenterat ett förslag utan att förklara hur de nya reglerna ska tillämpas och utan att tala om resurser. Frågorna är många: Vem ska samla in telefonerna? Vad gör vi med elever som vägrar att lämna ifrån sig sin mobil? Och kommer förbudet att innebära extra dokumentation? Var det inte någon annan utredare som skissade på färre arbetsuppgifter på våra redan överfulla skrivbord?
Medan politikerna diskuterar förbud utan konkreta åtgärder menar två advokater på DN Debatt att ett mobilförbud skulle utgöra ett praktiskt hinder för utövande av den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Detta skulle i sin tur omöjliggöra skolans uppgift att fostra demokratiska samhällsmedborgare. Advokaterna anser också att en lärare som konfiskerar en elevs mobiltelefon riskerar att enligt Europakonventionen bryta mot egendomsskyddet. De menar rentav att barnen skulle behandlas som andra klassens medborgare om de fråntogs sina mobiltelefoner.
Att berätta för en tioåring att hen inte längre får spela krigsspel eller kolla Tiktok under skoldagen skulle alltså vara ett demokratihot? Och skolpersonal som tillrättavisar ett barn och ber eleven att lämna in telefonen bryter mot egendomsskyddet?
Ska jag skratta eller gråta? Jag vet inte. Barn behöver tillsägelser. Ungar vet inte alltid sitt bästa. Så har det alltid varit och det är en del i av att vara människa. Den äldre generationen stakar ut vägen och de yngre lär sig. Det är inget demokratihot att barn inte får surfa under skoldagen – det är omtanke! Annars är vi ute på extremt hal is. Ett mycket större hot mot demokratin vore en generation som växer upp med nyheter från sociala mediers filterbubblor, och samtidigt går miste om lek, mobilfri samvaro och en lugn tillvaro utan ständiga notiser.
Middagsdisken undanstökad. Tonåringen i sitt rum igen, sysselsatt med telefonen. Jag och mannen i var sin soffa. ”Agenda” på tv och multitasking med mobilen.
Sunt?
LÄS ÄVEN
Fohlin: ”Rapporten är en tickande bomb”
Svensk inkludering = besparingar?
Larmrapport: Otillräcklig kvalitet i särskilda undervisningsgrupper