Den 16-årige eleven reser sig från en bänk och attackerar läraren Paul Carlbark som till slut kan hålla fast eleven och lugna ner honom.
Skolinspektionen: Läraren gjorde inte fel som ingrep
Paul Carlbark ingrep mot en stökig elev och fick själv sparken. Han friades i tingsrätten och nu avslår Skolinspektionen kommunens anmälan mot honom.
Våld i skolan
Skolinspektionen slår fast att läraren Paul Carlbark inte gjorde något fel när han ingrepp mot en stökig elev.
– Det är ännu en bekräftelse, säger Paul Carlbark.
Högstadieläraren Paul Carlbark har vunnit ännu en seger mot Höörs kommun.
Under våren 2023 bad han en högljudd 16-årig elev att dämpa rösten. Eleven tog illa upp och ett tre minuter långt handgemäng uppstod.
Det avslutades när Paul Carlbark höll fast eleven mot ett skåp i korridoren. När de lugnat sig följde ett samtal med skolans rektor och saken tycktes utagerad.
Men någon dag senare stängdes Paul Carlbark av från sin tjänst, avskedades och anmäldes därefter till Skolinspektionen av kommunen.
800 000 kr i förlikning
Elevens vårdnadshavare polisanmälde Paul men polisen avskrev snabbt anmälan eftersom man bedömde händelsen som nödvärn.
En polisanmälan mot eleven gick däremot vidare och eleven dömdes senare i tingsrätten för hot mot tjänsteman.
Sveriges Lärare bedömde avskedandet som felaktigt och stämde kommunen i Arbetsdomstolen. I samband med att förhandlingar hölls i domstolen erbjöd kommunen läraren 800 000 kronor i en förlikning istället för att låta domstolen avgöra fallet. Paul Carlbark accepterade förlikningen.
– Det kändes rätt då. I alla fall en dag, säger Paul Carlbark till Vi Lärare.
Kommunens anmälan till Skolinspektionen rullade på. På drygt 100 sidor beskrev kommunen varför de ansåg att Paul Carlbark var olämplig som lärare och varför de ansåg att han skulle bli av med sin lärarlegitimation.
Nu, drygt ett år senare har Skolinspektionen och Barn- och elevombudet kommit fram till sina beslut.
– Jag känner mig väldigt lättad, säger Paul Carlbark.
Barn- och elevombudet konstaterar att det inte är möjligt att konstatera att läraren genom sitt agerande vid händelsen har utsatt eleven för kränkande behandling i strid mot skollagen.
Saknas tillräcklig grund
Skolinspektionen drar samma slutsats:
”Av utredningen i ärendet framgår emellertid att lärarens agerande varken bedömts vara straffbart eller utgöra kränkande behandling enligt skollagen. Mot denna bakgrund samt vad som i övrigt framkommit i ärendet bedömer skolinspektionen att det saknas tillräcklig grund för att göra en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd och avslutar därför ärendet.”
Skolinspektionen har under sin utredning pratat med rektorer på skolor där Paul Carlbark arbetat tidigare och dessa beskriver honom som en bra lärare som lyssnar in eleverna och som aldrig varit involverad i någon incident eller liknande under sin anställning och att han ”… varit mycket omtyckt av i stort sett alla elever på skolan”.
”Hade inte accepterat”
Dagen efter förlikningen publicerade kommunen en text på sin hemsida där de argumenterar för varför de anser att Paul är olämplig som lärare och hans agerande klandervärt. Texten finns fortfarande kvar trots att Barn- och elevombudet och Skolinspektionen är av motsatt åsikt.
– Hade jag vetat att de skulle lägga ut en sådan där text efter förlikningen det hade jag inte accepterat den utan låtit det gå vidare i Arbetsdomstolen, säger Paul Carlbark.
Vi Lärare har sökt Höörs skolchef Marie Nilsson och kommunchef Camilla Lindhe men de har inte återkommit.
LÄS MER:
Läraren Paul attackerades av elev – fick själv sparken
Attackerade läraren köps ut av kommunen – får 800 000 kr
Kommunens nya angrepp på avskedade läraren