Attackerade läraren köps ut av kommunen – får 800 000 kr

Läraren Paul Carlbark köps ut av Höörs kommun för 800 000 kronor.

Läraren Paul Carlbark som avskedades efter ett tumult med en elev på skolan får 800 000 kronor av Höörs kommun.
– Jag ser det som ett erkännande av kommunen att de gjorde fel som sparkade mig, säger Paul Carlbark.

Under en rast på Ringsjöskolan i Höör för ett år sedan ingrep läraren och rastvakten Paul Carlbark mot en 16-årig elev som han uppfattade trakasserade en annan elev.

När Paul Carlbark uppmanade eleven att dämpa sig svarade eleven med att hota läraren och gav honom en hård knuff i bröstet.

Paul svarade med att hålla fast eleven mot ett skåp. Hela händelseförloppet dokumenterades på skolans övervakningskameror och på några av de andra elevernas mobiltelefoner.

Den 16-årige eleven reser sig från en bänk och attackerar läraren Paul Carlbark som till slut kan hålla fast eleven och lugna ner honom.
Foto: Polisen

Den 16-årige eleven reser sig från en bänk och attackerar läraren Paul Carlbark som till slut kan hålla fast eleven och lugna ner honom.

Efterspelet blev långdraget. Skolans rektor ansåg att Paul Carlbark tagit i för hårt och tillsammans med elevens vårdnadshavare polisanmäldes läraren för misshandel. Paul anmälde eleven för olaga hot.

Polisen inledde men lade snabbt ned förundersökningen mot Paul Carlbark eftersom de bedömde att det rörde sig om nödvärn.

Eleven dömdes däremot till dagsböter för sitt hot mot läraren.

Skolans ledning valde trots det att stänga av Paul Carlbark från arbetsplatsen och därefter avskeda honom. Höörs kommun anmälde honom även till Skolinspektionen.

Då stämde Sveriges Lärare kommunen eftersom det enligt förbundet helt saknades skäl för uppsägning.

Ersätts med 800 000 kr

I dag förlikades parterna: Paul Carlbark ersätts med 800 000 kronor av kommunen men förlorar sin anställning.

– Väldigt överraskande! Vi kom till dagens förhandling för att sätta ett datum för huvudförhandling när frågan om förlikning kom upp, säger Paul Carlbark. Kommunens första bud var 300 000 kronor.

Därefter följde fler bud för att slutligen landa en halv miljon kronor högre än kommunens grundbud.

– Jag ser det som ett erkännande från kommunen att de gjorde fel även om det inte står något om det i förlikningsavtalet. De var rädda för att förlora om målet gått vidare till huvudförhandling. Kommunen insåg helt enkelt att avskedandet av mig inte hade gått rätt till, säger Paul Carlbark.

Erbjöds sex månadslöner

Vid första mötet med Höörs utbildningschef Marie Nilsson efter tumultet på skolan erbjöds Paul Carlbark sex månadslöner för att självmant avsluta sin anställning.

– Det var alldeles för lite. Hade de istället tagit mitt motbud så hade de sluppit hela den här processen och sparat skattebetalarnas pengar. Men de var inte intresserade. Det var sex månader eller inget alls.

För Paul Carlbark innebär förlikningen ett efterlängtat avslut men även en känsla av tomhet.

– Det har tärt något oerhört på mig. Det värsta året i mitt liv. Jag har varit så nedtryckt. Jag måste landa nu. Jag har varit så fokuserad på det här i över ett år att jag knappt vet något annat. 

Stor uppmärksamhet

Paul Carlbark är mycket nöjd med Sveriges Lärares engagemang.

– Jag är enormt tacksam för Sveriges Lärares stöd och hjälp. Ingen klarar att driva en sådan här process ensam. Det går bara inte. Fackets jurister har varit fantastiska och har tryckt tillbaka kommunens argument och påståenden, med den äran. Allt kommunen hävdat har fallit platt till marken.

Tumultet på skolan och kommunens hantering uppmärksammades brett i tidningar och tv och sociala medier. Många har engagerat sig och kontaktat Paul Carlbark.

– Jag har hela tiden känt ett massivt stöd från omgivningen. Kommunen missbedömde det och trodde nog aldrig att deras hantering skulle få den mediala spridning som den fått. Inte bara i Sverige. Även franska Le Monde har skrivit om händelsen och hur kommunen valde att sparka mig.

Vad blir lärdomarna av det här året?

– Jag hoppas att Höörs kommun lärt sig att de måste stötta sin personal om den blir utsatt för hot och våld. Jag kommer aldrig någonsin att vara rastvakt ensam igen. Händer det något så finns risken att ryktesspridning och smutskastning går igång och då är man skyddslös. Det var en oerhört tråkig läxa.

I kriser prövas vänskap. Så också för Paul Carlbark. Förutom fackförbundets jurister har han haft ett annat stöd.

– Jag gifta mig med min sambo, Åsa, och åka på bröllopsresa i sommar. Hon har varit ett otroligt stöd. Och sen ska jag börja söka jobb. Lärarjobb, men annat också. Kanske kommer jag att skola om mig.

Vi Lärare har sökt Höörs utbildningschef Marie Nilsson. Kommunen har beslutat att inte ge några intervjuer utan hänvisar till ett uttalande på hemsidan.

LÄS MER:

Läraren Paul attackerades av elev – fick själv sparken

Kommunens nya angrepp på avskedade läraren

Juristen: Då får lärare ingripa – enligt skollagen

Caroline attackerades av elev – vill stå upp mot våldet