Besparingarna: 50 lärare riskerar vikariepoolen

Fredric Hillertz, ordförande i Sveriges Lärare i Falkenberg, kallar politikernas besked för "cyniskt sätt att driva skola”.

Redan nu flyttar kommunen lärare från fasta tjänster till vikariepoolen. Till sommaren kan det handla om så många som ett femtiotal, om politikernas sparförslag röstas igenom.
– Det är ett cyniskt sätt att driva skola, säger Sveriges Lärares ordförande i Falkenberg, Fredrik Hillertz.

Lärare som jobbat på en och samma skola i fem sex år har tvingats lämna sina elever och placerats i vikariepool. Det skriver Hallands Nyheter.

– Vi är ledsna, förtvivlade, förbannade, irriterade. Vi har hittat längre vikariat, och har ingen springvikarie för tillfället. Men ingen lärare vill byta tjänst mitt under termin, när man har en klass och ska göra nationella prov. Det är ingen som säger ”gud vad kul, jag vill ha en ny utmaning”, säger Fredric Hillerz till Vi Lärare.

Bakgrunden är tuffa ramar för skolan för 2024.

Ramar som innebär att 15-20 lärartjänster kommer att försvinna, enligt Sveriges Lärare.

Men Falkenberg brottas samtidigt med ett underskott på 17 miljoner kronor för 2023.

Ett underskott som styrande Framtid för Falkenberg (S, L, KD, MP) först lovat att avskriva – men som oppositionen i Centerpartiet och Moderaterna vill kräva tillbaka.

– Enligt principen får man ta med sig ett underskott och jobba av det. Vi är en av de kommuner som ger mest till barn- och utbildningsnämnden. För att styra en kommun och kunna hålla en budget är det viktigt att hålla på det, säger Anneli Andelen (C) oppositionsråd, till SVT.

Besparingarna skulle kräva ytterligare läraruppsägningar. Chefen för barn- och ungdomsförvaltningen Dan Randelid säger i HN att det handlar om ett femtiotal tjänster som försvinner på grundskolorna.

– Vi har redan sparat så mycket på allt annat att det som nu återstår är att spara in på tjänster ute i våra skolor och förskolor. Personaltätheten kommer att påverkas i sådana fall, det leder till färre vuxna och det är inget som någon vill. För behoven hos våra elever finns kvar och vi ser tendenser på att gruppen elever med särskilda behov ökar, säger Dan Randelid, till HN.

Fredric Hillertz menar att situationen är katastrofal redan nu.

Sedan januari 2023 har 37 tjänster försvunnit, främst stödpersonal. 

– Vi tar vårt ansvar nu, det gör vi redan. Att lägga på mer lök på laxen vore förödande. Jag möter ledsna och uppgivna medlemmar, dels för att kollegorna inte får vara kvar, dels för att de inte vet hur de ska klara nästa år. Det är ett djupt cyniskt sätt att driva skola, säger Fredric Hillertz.

LÄS ÄVEN: 

Rektorn hyllas för sin ärlighet om nedskärningar

Granskning: Var tredje lärare riskerar bli utbränd

DOKUMENT: Så vill ministern förändra skolan