”Är kollegan sjuk, eleverna vilda och de nationella proven i bergsformation på arbetsbordet? Lös det i teamet för tusan! Sluta gnäll, din surkorv. Ryck upp dig och bli en education manager!”, skriver Maria Wiman som själv fått sovra bland fortbildningar i veckan.

Är du trött, säger du? Nej, jag tror att du menar att du behöver landa. Du behöver luta dig tillbaka och förkovra dig i dina framgångsfaktorer, kanske rent av sovra bland dina beteendekompetenser. Du behöver sätta upp nya utvecklingsmål, inse att du är good enough, att sharing is caring och laget går före jaget.

Hur är det med din lektionsdesign?

Du kanske behöver fortbildning för att bli lite bättre bara? Hur är det egentligen med din lektionsdesign? Är den nödvändig för vissa men bra för alla? Kan det rent av vara så att du behöver testa lite nya innovativa tekniker? Du kanske vill prova “no hands up” med så kallade “icecream sticks”? Eller maxa lärandelandskapet i ditt klassrum? Varför inte digitalisera för att boosta framtidens lärande? Flippa klassrummet? Testa “ask and answer in the classroom” i skarpt läge? Kanske skulle du må bra av besök från en flashig föreläsare med klämkäck uppsyn som kan berätta för dig hur du blir en “team leader” med hjälp av “professional learning” och “relationella skills”? Jag tror att du måste toppa det lustfyllda lärandet i den levande lärmiljön!

Bli en education manager

Här pratar vi inte om hinder utan möjligheter! Du kanske har ont i huvudet men tänk inte på det. Se det som en friskfaktor att du inte har smärta i foten! Du kanske är lite ledsen över att elevassistenten fick sparken och specialläraren blev omplacerad – se det istället som ett gyllene tillfälle att effektivisera verksamheten. Är kollegan sjuk, eleverna vilda och de nationella proven i bergsformation på arbetsbordet? Lös det i teamet för tusan! Sluta gnäll, din surkorv. Ryck upp dig och bli en education manager!

Ett annat alternativ är förstås att vi kallar en spade för en spade.

Det kanske har varit lite stökiga dagar? Nationella prov, Skolverket som inte levererar, hundramiljoner utredningar uppe bland molnen? Nåväl. Du kanske måste ta lite ansvar, fundera över om du fyller arbetsdagen med tillräckligt bra content. Hur står det egentligen till med din lärarskicklighet? Du måste bli en förändringsagent, en möjliggörare, en doer! Tänk att du är ledaren i ditt klassrum, du är lärandecoachen! Ta kommando! Hajpa kunskapsinhämtningen! Flexa inlärningsdesignen! Inspirationsduscha!

Jag kan starkt rekommendera att teambuilda i det kollegiala lärandet! Ni kan ha break out sessions om framgångsfaktorer för det hållbara lärarlivet, diskutera hur ni ska synliggöra lärandeprocessen och rent av laborera didaktiskt för ständiga förbättringar. Tänk om ni kan pusha varandra att skapa multimodal agens i den aktiva elevgruppen! Var inte rädda för att peppa varandra till att gejmifiera samspelet vid handledandet av elever.

Ett annat sätt att uttrycka det

Ett annat alternativ är förstås att vi kallar en spade för en spade. Ja, att du på gammal hederlig svenska får förutsättningar att göra ditt jobb. Att du får tid att planera och efterarbeta undervisningen, att du får genomföra den i rimligt stora klasser och med adekvata läromedel. Det är ju ett annat sätt att uttrycka det förstås. 

Men det är ju inte tillnärmelsevis lika häftigt som att “vara en multimodal förändringscoach i kontinuerlig transformation”. Eller hur? 

Du är väl med på det rusande tåget till att bli en framtidens learning specialist?

LÄS MER: 

Sex av tio lärare: Vi har för hög arbetsbelastning

Lönekritiken på förskolan: Skillnaden är för liten

”Nationella provet testar ämnen vi inte hunnit med”