Dans med liten kopiator, 100 meter uppstartsdag eller kast med liten status. Är du i form för Maria Wimans OS för lärare?

Men visst var det väl roligt med OS i somras, va? Pampigt liksom. Och vilka insatser av våra svenskar! Duplantis, Sjöström och Möregårdh visade minsann var skåpet skulle stå.

Jag blev riktigt inspirerad! Jag funderar faktiskt på att ställa upp i de olympiska spelen själv. Nu är ju jag tyvärr inte riktigt den sportiga typen. På idrottsdagar brukar jag vara den som sitter på en stol i skogen och pekar på en stig. Men jag tror att jag skulle kunna vara riktigt vass i mer nischade olympiska spel. Till exempel om det kunde initieras ett OS för lärare! Där hade jag varit en riktigt hård konkurrent.

Tänk er exempelvis följande grenar:

Dans med gammal kopiator

Denna gren har all potential att bli en riktigt uppskattad klassiker. Här ska alltså den tävlande kopiera en klassuppsättning av egentillverkade läromedel. Vi vet alla hur oerhört spännande det kommer att bli!

Efter max tio ark kommer kopiatorn enligt gammal tradition att surra misstänkt. Därefter kommer den att avbryta sig tvärt och mystiska lampor kommer att blinka. I en minimal svartvit display kommer det att stå otydbara kommandon i stil med “öppna lucka D1” och “avlägsna papper i C4”.

De mest kompetenta kombattanterna kommer att slamra hårt i luckorna, de kommer att operera, slita och dra och möjligen kanske vräka ur sig ord som inte lämpar sig i en skolbyggnad. Men åh så spännande det blir för publiken!

Snabbast kopiering av klassuppsättning vinner! (Jag tror att världsrekordet ligger på runt 29 minuter planeringstid.)

100 meter uppstartsdag

Vilken nagelbitare! Här kommer endast de mest ärrade och stenhårda originalen att palla trycket. I denna gren ska man alltså utstå så många uppstartsdagar man bara kan!

De skickligaste elitidrottarna kommer att fylla dagarna med tidsödande låtsasaktiviteter som egentligen bara handlar om att få tiden att gå. Hur många tipspromenader och konkretiseringar av ordningsregler och konsekvenstrappor orkar man egentligen med innan man kastar in handduken fullständigt? Hur många lekar och sommarlovsbingon kan man pressa in innan man drabbas av nervsammanbrott på riktigt?

Ojojoj – detta är inget för amatörer. Här snackar vi nerver av skarpaste stål.

Digital diskus

En alldeles modern gren, perfekt lämpad för ett OS i samtiden. Minns ni när skolan skulle vara digital, när vi fick plöja ner oändliga fortbildningstimmar i att lära oss PIM, fjomp, och fillifjonkprogrammering? Den tiden är förbi! Nu har våra beslutsfattare kommit fram till att det är dags att göra en helomvändning och vi får bara snällt dansa med.

I OS-grenen ”digital diskus” får den tävlande helt sonika ta de gamla lärplattorna och datamaskinerna och tjola dem dit pepparn växer! Längst kast vinner. Extra bonus om man dessutom hinner baxa in fem tjog gamla kommunpärmar fulla av blåstenciler från sent 1960-tal.

Kast med liten status

Detta är ett av spelens mer filosofiska inslag. Här ska en kritisk jury iaktta de ambitiösa slagskämparna för att se vem som på kortast tid lyckas få sin så kallade status tilltryckt.

Det kan handla om små saker som ändå genererar stora stilpoäng. En oförtjänt utskällning av en vårdnadshavare till exempel – en riktig statusraderare! Eller en klapp på huvudet av en så kallad skolexpert (”Du måste bokstavera ett hur” och ”Vikten av digitala pluttilutt-appar kan inte underskattas” är bara två exempel).

För att inte tala om en riktig fullpoängare: skolpolitiska uttalanden som med en handvändning kan reducera all befintlig status till en piss i Mississippi. ”Lärare måste bli bättre på att upptäcka elever i behov av stöd”, säger skolministern och den tävlandes poängkonto säger katching!

Hur många status-mördare kan deltagarna samla på sig under begränsad tid? Gud så spännande! Man kokar nästan över av upphetsning!

Alla är i toppform

Nu vet jag att inspirationen pirrar och sjuder därute i skolbyggnaderna! Med tanke på hur skolsituationen är beskaffad i Sverige idag vågar jag hävda att i princip varenda lärare är i toppform för ett OS-deltagande.

Personligen kommer jag att satsa mitt allt på ”Kast med liten status” – där är jag nämligen redan oerhört kompetent. Känner ni PEPPEN, kollegor?! Jag har redan börjat värma upp. 

LÄS MER:

Lärarnas kamp gav 600 000 kr i ersättning

Låga betyg då – så klarar sig eleverna nu