Krönika ”Lagom” är hyggligt och reko – precis exakt så som ett välvilligt skolsystem borde vara, skriver Maria Wiman.
Ibland kallas Sverige för landet lagom. Ordet lagom förekommer i långtifrån alla språk men är högst populärt hos oss svenskar. Man brukar prata om att vi bor i mellanmjölkens land där Jante-lagen är förhärskande, allt ska vara lite snällt fisljummet och inget ska vara för mycket eller för lite.
Ibland skäller folk på ordet lagom. Som att vi borde skämmas över att saker och ting kan vara lite puttrigt mittemellan. Det är egentligen inte klokt. Jag vill tvärtom slå ett slag för att saker ska få vara slött medelmåttliga och balanserade. Det är tryggt på något vis.
I svensk skola är ingenting lagom. Tvärtom faktiskt! Här är allt extra allt, allmänt skruvat och kryddat till max.
Extremt åt alla håll
Ta betygssystemet till exempel. Få länder i världen har ett så straffande betygssystem som vi har. Det finns inget lagom över huvud taget att med skolplikt tvinga in barn i tioårig grundskola för att därefter släppa ut nästan 20 procent av dem utan gymnasiebehörighet.
När man tänker efter är vårt betygssystem extremt åt alla håll. Betygskriterierna är lite allmänt uppluckrade och glädjebetygen är ett konstaterat faktum. De nationella prov vi har fått för att balansera i kakofonin kan ge elever ett godkänt helhetsbetyg även om de fått F i exempelvis läsförståelse. Lagom va? Nja, snarare överdrivet åt alla håll.
Eller marknadsskolan för den delen! Fatta att Sverige som enda land i hela stora världen har en skattefinansierad skola där man också kan plocka ut ohemula belopp i vinst. Ingen annanstans på jordklotet är eleverna lika mycket kunder och lärare lika mycket försäljare som i vår svenska skola. Snacka om motsatsen till lagom! Vi tar ju ut svängarna som vettvillingar.
Fint att vara halvsåsigt mittemellan
Nej, i Svea rike råder inga jämna plågor. Här ger vi blanka fasen i att skolan ska ha läromedel, vi proppar klasserna fulla till bristningsgränsen, har skolbibliotek utan personal och låter lärarna galoppera i strid ström rätt in i väggen med huvudet först. Säga vad man vill om oss men slätstrukna är vi jädrarimej inte.
Personligen är jag som sagt förtjust i ordet lagom. Det är något fint med att vara lite halvsåsigt mittemellan, varken det ena eller det andra liksom. I en skola som vore alldeles lagom hade kanske arbetsuppgifterna varit alldeles tillräckligt många, klasstorlekarna alldeles intetsägande normalstora och hela skolsystemet tryggt, vanligt och alldagligt.
Mellanmjölk är den bästa mjölken. Och lagom är ett vackert ord. Inte för långt och inte för kort. Alldeles perfekt avvägt i längd och form. Ja, det är ett snällt ord. Hyggligt och reko. Precis exakt så som ett välvilligt skolsystem borde vara.
JUST NU
- Tummen upp: Regeringens lagförslag om alla barns rätt till bemannade skolbibliotek. Tänk om det faktiskt händer nu!
- Tummen ner: Nära var femte elev som gick ut grundskolan i våras var inte behörig till gymnasiet. Bort med det förödande betyget F nu! Helst i går. Vänta inte en sekund till. Jalla!