Krönika Är läraryrket verkligen så “gött” som många verkar tro när sommaren kommer? Med alla nedskärningar och sjukskrivningar? Det frågar sig HP Tran.
Du har säkert varit med om det förr. Man är på en grillfest, bröllop, picknick eller vilken social tillställning som helst. Plötsligt kommer en bekant, en vän eller släkting fram till en och frågar hur läget är. Följande dialog brukar uppstå:
– Jahapp! Så nu har du sommarlov? Det måste vara gött.
– Ja, det är skönt med semester, svarar du och ler lite obekvämt.
– Hur länge är du ledig nu igen? Två månader var det, va?
– Japp.
– Ni lärare har det verkligen gött. Så mycket ledigt. Jullov, påsklov, sportlov.
När jag förklarar slutar de lyssna
Alla som arbetar som lärare känner igen samtalet som jag nyss beskrev. Jag stöter på det varje år och det är nästan alltid samma typ av personer som påpekar samma sak. I början störde jag mig på det och försökte förklara hur det var med lärares ledighet och att den ledigheten i själva verket var inarbetad arbetstid då lärare har något som kallas förtroendetid och så vidare.
Varje gång jag drog hela förklaringen så slutade den andra personen att lyssna.
– Jaja, men ni har rätt mycket ledighet ändå. Måste vara gött.
Sveriges sjukaste yrke
Ursäkta mig, men är läraryrket verkligen så “gött” som många verkar tro? Enligt en rapport från 2021 (Sveriges sjukaste yrke, rapport av Skandia) har lärare nästan dubbelt så många sjukskrivningsdagar än andra yrken med lika lång utbildning. Mer än en tredjedel av frånvaron beror på psykisk ohälsa, vilket är den tredje högsta bland alla yrkesgrupper.
LÄS ÄVEN: Wiman: En gång för alla – lärare har inte sommarlov!
Med de kommande nedskärningarna i landets skolor lär sjuktalen öka, arbetsbelastningen blir högre och fler lärare kommer inte orka ett helt läsår. Det kommer också att bli fler korttids- och långtidssjukskrivna.
De lärare som är kvar och som arbetar heltid kommer att få mer att göra, vara tröttare och enskilda lärare kommer att känna större press för att upprätthålla ordning samtidigt som de måste hantera andra situationer som inte har med undervisning att göra.
Jag vill ge alla kollegor lite tips
Jag vet inte hur nästa läsår ser ut men en sak vet jag. Vi kommer att vara tröttare och mer slitna ju längre in i läsåret vi kommer.
Fram till dess vill jag ge alla kollegor lite tips på hur ni ska bemöta den där bekanta, vännen eller släktingen som vill kommentera lärares ledighet och hur gött det måste vara att vara lärare.
– Jaja, men ni har rätt mycket ledighet ändå. Måste vara gött.
Då ska du svara:
– Ja, det är gött att vara ledig. Om du också vill ha det så här gött borde du läsa till lärare! Det råder ju ändå lärarbrist i landet.
Min erfarenhet är att svaren brukar vara:
– Nej, fy fan. Aldrig i livet. Jag skulle inte orka att jobba som lärare. Verkar skitjobbigt.
Glad sommar på er, kollegor. Jag önskar oss en välförtjänt ledighet!
LÄS MER:
HP Tran: En god handstil är på väg att bli en klassmarkör
HP Tran: Dagens lärare pressas till att sätta högre betyg
HP Tran: ”Vi är trötta på att vara trötta”
HP Tran: Vi fortbildas – men blir varken klokare eller bättre