Kommunerna där fler än hälften saknar legitimation
Ludvika och Sollefteå är två kommuner där andelen behöriga lärare ligger under 50 procent. Foto: Bildbyrån
Behörighet
I Sollefteå är mindre än hälften av lärarna i grundskolan legitimerade och behöriga.
– Ju mindre skola, desto svårare är det ofta att klara behörigheten, säger Mikael Nordendahl som är ordförande för Sveriges Lärare i Sollefteå.
Han berättar att kommunen tidigare inte alltid annonserade ut tjänster som obehöriga arbetade på.
– Det gör den numera, även om det kan fallera någon enstaka gång. Det finns dessutom en anställningsgaranti som innebär att en legitimerad lärare som under läsåret söker jobb i Sollefteå kommun också anställs. För att locka legitimerade lärare har kommunen även en rekryteringsbonus, säger Mikael Nordendahl som undervisar i matematik och NO (åk 7–9) på Ramsele skola.
Varför är behörigheten så låg?
– En av orsakerna är löneläget. Vi ligger cirka 1 000 kronor under snittet i Västernorrland och cirka 3 000 under rikssnittet. Arbets- och anställningsvillkoren för både lärare och förskollärare behöver förbättras om behörigheten ska öka.
Leder till tuffare arbetsmiljö
Mikael Nordendahl, Sveriges Lärare i Sollefteå.
– De pågående nedskärningarna gör att det försvinner kringtjänster och resurser i skolan, vilket leder till att det i stället blir en allt tuffare arbetsmiljö. Arbetsbelastningen ökar.
Mikael Nordendahl berättar att en hel del av de behöriga lärarna i Sollefteå har kommit upp i åren.
– Dessvärre premieras inte erfarenhet lönemässigt, vilket inte direkt ökar deras intresse för att arbeta kvar efter 65.
Högre lön i grannkommunerna
Cirka 50 mil söder om Sollefteå ligger Ludvika med ungefär lika låg lärarbehörighet i grundskolan, cirka 48 procent enligt Skolverkets senaste statistik.
Ann-Margret Svendsén, Sveriges Lärare i Ludvika.
– Vi har under flera år tagit upp den låga behörigheten med kommunen, men utan resultat, berättar Ann-Margret Svendsén som är förhandlingsombud för Sveriges Lärare i Ludvika och lärare på Junibackens skola.
Även hon menar att löneläget är en förklaring till den bristande behörigheten.
– Den som börjar arbeta i någon av grannkommunerna – på pendlingsavstånd till Ludvika – kan räkna med högre lön, ofta 3 000–4 000 kronor i månaden. En kollega höjde för en tid sedan sin lön med 7 000 kronor i månaden genom att göra så.
Läs Vi Lärares granskning om behöriga lärare
- Skolor söker inte aktivt efter behöriga lärare
- Kravet: ”Behöriga lärare måste bli prioriterade”
- Hon vill se lagkrav på behöriga förskollärare
- Skolverket vill se över skolors möjlighet att anställa obehöriga
- Kommunerna där fler än hälften saknar legitimation
- Facket: Stäng skolor med låg andel behöriga lärare
– En annan förklaring är arbetsmiljön. Låg behörighet innebär mer arbete, större ansvar och ökad press på de som är behöriga, vilket de dessutom inte får tillräcklig kompensation för.
- Fotnot: Vi Lärare har utan framgång sökt Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ludvika, och Maria Wennberg (C), ordförande i Sollefteås kommunstyrelses utskott för ungas lärande för en kommentar.