JO: Rektor försökte tysta kritisk lärare

Ett ironiskt inlägg på Facebook av läraren resulterade i en tillrättavisning av rektorn. Nu kritiseras kommunen av Justitieombudsmannen.

En lärare i Halmstad uttryckte frustration över sin skola på Facebook.
Läraren kallades till rektorn och tillrättavisades.
Nu kritiseras kommunen av Justieombudsmannen.

När läraren kom tillbaka efter sommarlovet brast det för henne. Stöket och bristerna hon lämnat före sommaren fanns kvar. Hon uttryckte sin besvikelse med ett ironiskt inlägg på Facebook.

Inlägget uppmärksammades av hennes rektor. En formulering om ”obehöriga lärare” kunde uppfattas som kritik mot medarbetare på skolan så rektorn kontaktade kommunens HR-avdelning för att få hjälp.

HR-avdelningen kom fram till att det var på sin plats att rektorn pratade enskilt med läraren om yttrandefrihet och kränkande särbehandling i strid med arbetsmiljölagen.

Lärarens känsla bekräftad

Mötet hölls, rektorn pratade om lojalitet, mobbing och arbetsmiljöansvar och var liksom HR-avdelningen nöjd efteråt.

Läraren kände sig däremot tillrättavisad, en känsla som bekräftas av Justiteombudsmannen, JO.

”De ämnen som rektorn valde att diskutera med (läraren) under mötet framstår, mot bakgrund av att samtalet tog sin utgångpunkt i hennes inlägg, närmast som förhållningsregler gällande hur hon skulle nyttja sin yttrandefrihet. Läraren får anses med fog ha uppfattat situationen som ett tillrättavisade och nämnden ska kritiseras för det inträffade”, skriver JO i sitt beslut.

Helene Nilsson Sveriges Lärare Halmstad
Foto: Mathilda Ahlberg

”En seger för alla oss som arbetar i det offentliga rummet”, säger Helene Nilsson, Sveriges Lärares ordförande och huvudskyddsombud i Halmstad.

Utslaget gläder Sveriges Lärares ordförande och huvudskyddsombud i Halmstad, Helen Nilsson.

– Det är ett viktigt och bra beslut och en seger för alla oss som arbetar i det offentliga rummet. Rektorer och andra myndighetschefer ska inte bestämma vad lärare får säga.

Helen Nilsson pekar även på riskerna med myndighetschefer som överträder sina befogenheter.

– Osäkerheten leder till en tystnadskultur där ingen vågar öppna munnen. Alla behöver bli påminda om vad som gäller, både chefer och anställda.

Det här gäller för HR-cheferna

I beslutet passar JO på att förklara för HR-cheferna i Halmstad vad som gäller:

  • ”En myndighet eller ett annat allmänt organ får inte ingripa mot någon för att han eller hon har använt sin yttrandefrihet i de former som är särskilt reglerade genom tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
    Detta så kallade repressalieförbud innebär att en offentlig arbetsgivare inte får ingripa vare sig formellt eller informellt mot en anställd med anledning av att han eller hon har använt sig av sin grundlagsstadgade rätt att yttra sig. JO och JK har även upprepade gånger uttalat att en myndighet inte får försöka motarbeta att anställda utnyttjar sin yttrandefrihet. En offentlig arbetsgivare får inte genom generella uttalanden eller kritik i enskilda fall försöka påverka de anställda att avstå från att använda sin frihet att yttra sig om den egna myndigheten eller dess verksamhet…”.

LÄS MER:

20-tal lärare slutade – rektor skickas på ”charmkurs”

Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”