20-tal lärare slutade – rektor skickas på ”charmkurs”

Efter sex år har ett 20-tal medarbetare valt att säga upp sig eller blivit sjukskrivna.

Ett tjugotal lärare har slutat eller sjukskrivit sig på grund av rektorns ledarstil, enligt facket.
Kommunens åtgärd: en kurs i choachning.

När rektorn på gymnasiet på en mindre ort i Mellansverige anställdes för sex år sedan lyfte facket ett varningens finger.

– Vi motsatte oss anställningen. Det gör vi väldigt sällan men personer som jobbat med honom innan gjorde att vi föreslog en provanställning. Det hörsammades inte, säger Sveriges Lärares ordförande på orten.

Rektorn tillsvidareanställdes och kort därefter kom de första rapporterna om att allt inte stod rätt till. Medarbetarna upplevde att han använde sig av härskarteknik, att han förminskade personalen och gled undan ansvar, enligt facket.

– HR blev inkallade en gång i kvartalet, höstterminen 2024 kallades de till skolan tre gånger. Det finns många exempel där lärare upplevt att rektorn baktalat dem inför andra kollegor att han rutinmässigt skyller ifrån sig och rycker på axlarna om någon synar och avslöjar honom.

Kritik från Skolinspektionen

Under hans första år riktade Skolinspektionen bland annat kritik mot skolans anmälningssystem om kränkande särbehandling.

– Det har gjorts anmälningar genom åren men på något sätt har de försvunnit på vägen till huvudmannen, säger fackordförande.

Efter sex år har ett 20-tal medarbetare valt att säga upp sig eller blivit sjukskrivna.

– En medarbetare som flaggade för att han eventuellt skulle vara föräldraledig under vårterminen utpekades som illojal. Rektorn lösning var att låta läraren jobba 130 procent under höstterminen för att på så sätt ”jobba in” sin egen föräldraledighet.

Elevens kläder fattade eld

Ledarstilen drabbade även eleverna.

– Vid en lektion i svetsning tog en av elevernas kläder eld. Det visade sig att skolan saknade skyddskläder och att eleverna svetsade i bomull och polyesterskläder. Som skyddsombud lade jag då ett skyddsstopp eftersom det var akut risk för liv och hälsa. Min syn delades inte av varken rektor eller huvudmannen men de tog inte heller kontakt med Arbetsmiljöverket för att bestrida stoppet.

Efter många om och men införskaffades rätt skyddsutrustning.

– En annan elev som skadade fingrarna svårt under en skridsko fick bara en länk till en hemsida av rektorn när han undrade om vilka försäkringar som gällde, säger fackordförande.

Blandade åsikter i intervjuer

Till slut nådde kritiken mot rektorn huvudmannen och kommunen genomförde en arbetsmiljöundersökning. Alla som hade rektorn som chef intervjuades. Utfallet blev blandat.

– Det fanns personer som tyckte att rektorn var den bästa chef de någonsin haft och de fanns personer som tyckte att det fanns brister. Undersökningen gjordes som ett led i kommunens systematiska kvalitetsarbete, säger den ansvarige enhetschefen.

Enhetschefen menar vidare att det florerar många rykten runt rektorn.

– Att ett 20-tal medarbetare sagt upp sig eller blivit långtidssjukskrivna på grund av rektorn stämmer inte, enligt mig.

Ifrågasätter skyddsstoppet

Även skyddsstoppet ifrågasätts av enhetschefen.

– Eleven fattade inte eld. Han fick ett hål på kläderna av en svetsloppa. Skyddsstopp ska läggas om det är fara för liv och hälsa och det kan man ifrågasätta om det var så.

Men ni accepterade ändå skyddsstoppet istället för att få det hävt av Arbetsmiljöverket?

– Ja…, det gjorde vi.

Systemet för att anmäla kränkningar har kritiserats av Skolinspektionen eftersom många inte kände till rutinerna. Fungerar det nu?

– Ja, jag har inte hört något annat och vi har utvecklade rutiner kring hur man ska arbeta med såna här frågor.

”Alla kan behöva utveckla ledarskap”

Facket är kritiskt till hur kartläggningen av arbetsmiljön genomfördes eftersom en ”tumme upp” ställdes mot någon som mådde så dåligt att den var på väg att säga upp sig.

Kommunen beslutade till sist att rektorn behövde choachning som en del av en åtgärdsplan.

– Det är inte en uppsträckning av rektorn. Alla som leder andra kan behöva utveckla sitt ledarskap.

”Charmkurs en seger”

Facket är skeptiskt till lösningen.

– Vi har kommit så långt man kan nu, så visst, det är en seger att huvudmannen valt att skicka rektorn på en ”charmkurs”. Det kan kanske leda till något bra även om vi inte tror det. Vi kommer att fortsätta att se till att arbetsmiljölagar och regler kring personalansvar följs, säger fackordförande.

Vi Lärare har kontaktat rektorn men han vill inte uttala sig utan hänvisar alla frågor till huvudmannen.

LÄS MER:

Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”