Krönika Betydligt färre barn kommer att behöva plats på landets förskolor de kommande åren. Tusentals förskollärarjobb kan vara hotade. Eller är det nu som kommunerna tar tillfället i akt och minskar barngrupperna i förskolan? skriver redaktören Sara Djurberg.
I hela den rika världen talas det just nu om bebiskrisen. I Europa, USA och i de ekonomiskt starka länderna i Asien föder kvinnor för få barn för att befolkningen ska växa. I stället krymper den i flera länder. I Frankrike är man så pass orolig att president Emmanuel Macron vill erbjuda fertilitetstest och förbättra villkoren för föräldraledighet. I USA lovar Donald Trump en ”baby bonus” om han blir vald till president i höst.
I Sverige är fruktsamhetstalet nere på rekordlåga 1,45 barn per kvinna, långt under de 2,1 som behövs för att behålla befolkningen på samma nivå. Förskolan blir först att ta smällen i skolsystemet, och den kommer sedan att fortplanta sig (förlåt, dåligt ordval) längre upp i skolans årskurser.
Nyutexaminerade förskollärare, som under sin utbildning fått höra att det råder förskollärarbrist, har redan fått känna på motsatsen – det är svårt att få jobb. Få tjänster är utlysta och stora varsel har lagts på förskolans personal under våren runt om i landet.
Läge att minska barngruppernas storlek
Samtidigt vet vi att 54 procent av landets åldersindelade barngrupper är för stora enligt Skolverkets riktmärken. Dessa blir nu på många håll ännu större. Andelen outbildad personal är större än på flera decennier. Lägg därtill att politikerna vill ge förskolan ett större ansvar för att alla barn ska lära sig svenska.
Sveriges Lärare har sin bild klar: det behövs fler utbildade förskollärare. Och med minskade barnkullar är det nu ett ypperligt tillfälle öka lärartätheten.
”Vi vet att den enskilt viktigaste faktorn för kvalitet på utbildning och undervisning i förskolan är förskollärare”, säger förskolläraren Pia Rizell, tillika Sveriges Lärares andre vice ordförande, i vår granskning.
Men om inget görs för att öka andelen behöriga förskollärare i förskolan kommer många jobb att försvinna. Det handlar om 6 000 färre heltidstjänster som förskollärare år 2030 om befolkningsprognosen slår in, enligt vår granskning. Sveriges Lärare har en ny styrelse som nu har höga förväntningar på sig och får kavla upp ärmarna. Det blir en intensiv höst.
Läs fler artiklar i vårt tema om barnraset i förskolan:
Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna
Ta chansen – minska barngrupperna nu!
Barnraset: Störst nedgång i norr