Krönika I USA lät man en bok som handlade om en flicka och hennes fräknar räknas till de böcker som ska bannas och tas bort. Stackars ungar tänker jag, skriver Anne-Marie Körling.
Det är tur att Pippi Långstrump har fräknar. Och att hon har flätor som står upp som utropstecken och att hon är stark som få. Hon behövs då galenskaperna sprider sig och då barn kan riskera att förlora hopp och förtröstan. I USA lät man en bok som handlade om en flicka och hennes fräknar räknas till de böcker som ska bannas och tas bort. Stackars ungar tänker jag. När man bannar en bok bannar man också den som behöver just en sådan bok.
”Tur att Alma-priset finns”
Sen tänker jag på Astrid Lindgren som säkert skulle ha ett och annat att säga om det som sker i världen. Det är tur att Alma-priset finns och att juryn tänker fritt och ger barnlitteraturen sina egna vingar och uppmuntrar författare att skriva som de gör. I år tillkännagavs att den franske författaren Marion Brunet blir årets mottagare. Mitt mycket begränsade ordförråd i franska tillåter mig inte att läsa dem … ännu. Snart finns de på svenska och då minsann. Juryns motivering berättar:
”Marion Brunets böcker utspelas i ett häftigt pulserande nu med klimatkris och social utsatthet som återkommande teman. På en glasklar och skimrande prosa skildras ungdomar i revolt mot ett korrupt samhälle. Tillvarons mörker och våld utforskas i Brunets dagsaktuella berättelser vars koppling till saga och myt gör dem tidlösa. Och motkrafter finns i vänskap, solidariteten och naturens skönhet.”
”Pippi är en sann förebild”
Det är tur att det finns böcker som kan beskriva när tiderna förefaller vara som när solen går ner och mörkret lägger sig. Om inte författarna skrev skulle de unga berövas den motkraft som finns i gemenskap och vänskap och det språk som behövs för att skapa en värld där vi lär känna varandra mellan raderna. Där fräknar går att skriva om utan att vuxenvärlden hickar till och utlyser fara å färde. Det är alltför stor oro för vad barn och unga mäktar med när det kommer till böcker. Självklart kan de läsa om sådant vi tror vi är satta att skydda dem ifrån. Verkligheten kräver däremot att vi inte hukar oss. Den kräver att vi läser vår Pippi. Hon är en sann förebild, ett ljus i tiden och kan genom sitt sätt att vara i världen också sätta den på plats.
Anne-Marie Körling är lärare, författare och läsfrämjare.
LÄS ÄVEN
Körling: Galet att lärare knappt vågar vara sjuka
Körling: Stöts man ut från skolan, stöts man ut från samhället
Körling: Min respektlösa fråga gav mig en funderare
Körling: Barn läser inte för att göra vuxna glada
Körling: Pajkastningen mellan hem och skola är destruktiv för alla