På förskolor i Göteborg har de flera gånger testat sex timmars arbetsdag. Är det inte dags för hela landet snart? skriver förskolläraren Erik Stenkula.

När nu det här läsåret snart är slut kan jag då och då fundera på hur nästa ser ut. På förskolor i Göteborg har de flera gånger testat sex timmars arbetsdag. Är det inte dags för hela landet snart?

Kollegor kan gnälla över att de får en tidig torsdag istället för tidig onsdag på det schema som börjar gälla i höst. Jag tycker det är en löjlig detalj att invända emot. Alla vi heltidare knegar på vår 40 timmars arbetsvecka, hur vi än vrider på start- och sluttid i ett specifikt schema.

Jag skulle rösta för mer radikala åtgärder. Att en heltidstjänst från och med i höst skulle ha ett tak på 30 timmar per vecka.

Inget nytt förslag

Det är inte så taget från luften som det låter. Redan när arbetstiden sänktes förra gången för drygt femtio år sedan, fanns sådana idéer. 1973 kom det en lag om 40 timmars arbetsvecka. Innan dess var folk så plikttrogna så de traskade till jobbet även på lördagar. När den dagen var över hade de alltså knegat ihop hela 48 timmar, innan det var dags att ta kväll. I dagens öron låter det helt orimligt. Låt dina framtida barnbarn tycka att vårt jobbslit idag, är vansinnigt!

På 1970-talet kom en oljekris i vägen för att dåtidens politiker tyckte att de skulle ha råd att hyvla mer i vår arbetstid. Och på 90-talet var ursäkten en kris som kastade in Sverige i en djup lågkonjunktur. Visst, vi kanske har fått fler veckors semester, generösare regler kring föräldra- och studieledighet under tiden, men det räcker liksom inte. Och 1990-talet var ju inte precis igår.

Nu öppnar åtminstone kommunalråd i Göteborg sin ögon och gör ansatser på utvalda förskolor. Och hör och häpna – folk har ork kvar när de kommer hem! Känslan av stress minskar!

”Oj, vad det kommer kosta pengar” muttrar kritiker och spänner ögonen i oss: ”Det kommer äta på ert löneutrymme”. Vårdförbundet uttrycker något som borde vara självklart även för oss i förskolan: Medlemmarna måste väl ha rimliga villkor för att orka ett helt arbetsliv? 

Sjukskrivningarna skulle bli färre

Inte ska väl jag behöva sova en timme på soffan när jag kommer hem från en arbetsdag, för att orka nästa? För vad kostar inte de skyhöga sjukskrivningstalen i vårt förskollärarskrå? Lägg de slantarna på att kapa ner arbetsdagen till sex timmar i stället. Plötsligt kommer platserna på landets förskollärarutbildningar fyllas till bredden, och våra utbrända yrkessystrar kanske blir lite mer motiverade att komma tillbaka. Jag lovar.

Om två år är det riksdagsval. Det borde vara krut i en fråga om sex timmars arbetsdag. Kanske kan reformen skilja ett politiskt parti från ett annat, så det äntligen sticker ut något från den politik, från blå till röd, som annars är så färglös. Det skulle ge varenda slutkörd arbetstagare anledning att stoppa ner något värdefullt i valurnan.

Erik Stenkula är förskollärare i Norrköping och krönikör. 

LÄS OCKSÅ:

Stenkula: En förskollärares arbetsdag är ett Super-G-lopp

Stenkula: Nu är det gasen i botten

Sveriges Lärares krav: Högst tre barn per anställd i småbarnsgrupperna