Krönika Häng med nu, även om det är svårt att tro det: Det är vi, det är vi, som bestämmer om ett barn är friskt nog för att vara i förskolan. Du och jag, och alla våra kollegor som arbetar i förskolan, skriver förskolläraren Eva Lindström om Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.
Visst har alla hört uttrycket ”Gud hör bön”? Aldrig har väl dessa ord landat mer rätt än just nu. I flera år har vi bönat och bett till gud, guden som i detta fall kallas Folkhälsomyndigheten. Vi kämpade oss igenom pandemin, stod på barrikaderna, torkade snor, grönt snor, gult snor, långsamt rinnande snor, trögflytande snor och allting däremellan. Vi hanterade föräldrars ilska och oro, som for upp och ner som värsta febertermometern. Högt hördes våra rop: Ge oss svaret, vad är ett gott allmäntillstånd? Vem är det egentligen som bestämmer? Vi eller vårdnadshavarna?
Och nu har vi äntligen fått ett svar. Och häng med nu, även om det är svårt att tro det: Det är vi, det är vi, som bestämmer. Du och jag, och alla våra kollegor som arbetar i förskolan. Självklart ska vi ha en dialog, men om vi inte tycker samma sak är det vi som har utslagsrösten.
Behöver ni sätta er ner stund, helt okej. Jag tappade andan en kort stund när jag läste dessa rader. Tack, tack till er, denna fantastiska myndighet som ansvarar för vårt folks hälsa. Tack för förtroendet. Vi ska förvalta det väl.
Och häng med nu, även om det är svårt att tro det: Det är vi, det är vi, som bestämmer. Du och jag, och alla våra kollegor som arbetar i förskolan.
Nu är det ju inte bara detta som vi fått svar på, denna underbara myndighet har också gett oss svaret på den svåra frågan vad ett gott allmäntillstånd är. Tänk va, ett svar. Okej, jag kan bli lite smått irriterad på att det behövde ta så lång tid att svara. Men ändå, vem är jag att vara bitter, nu njuter vi av det som är nu. Det är att orka med verksamheten, ute och inne, det är att inte ha en infektion i kroppen. Och inte för att vara den som är den, men visst är jag inte den enda som varit med om att barnen säckar ihop strax efter lunch, och innan de somnar mumlar något om att pappa gett dem medicin på morgonen? Medicin som slutat ha effekt, lagom till efter lunch. Ha, det kommer inte att hålla längre.
Även barngruppernas storlek tas upp
För myndigheten för folkhälsan har skrivit ner att man får återgå till verksamheten när man varit feberfri i minst ett dygn, UTAN febernedsättande medicin. Visst är det ljuvlig musik för våra öron? Sen ska vi också vara utomhus varje dag, det klarar vi, vore dock bra om någon annan instans kunde informera om att barn behöver kläder efter väder och i lämplig storlek…
Tar man inte upp storleken på barngrupperna, undrar ni? Jo, till och med det. Dessa bör vara mindre, gärna som Skolverket tycker. Så snälla, kan inte någon räkna lite på hur mycket vabben kostar jämfört med vad färre barn i barngrupperna skulle kosta? Vad all personals frånvaro kostar, inte bara oss, utan hela samhället, jämfört med vad som händer med sjukfrånvaron om vi har färre barn i barngrupperna. Räkna någon?
Så, underbara nyheter lagom till våren, bra jobbat Folkhälsomyndigheten. Ni får godkänt av mig. Men, det där ni skriver om att vi ska lära barnen att inte peta i näsan, det är tänkt som ett skämt, eller hur? Typ april, april, fast lite för sent? För det, det kommer inte att hända, aldrig någonsin. Inte ens om ni skriver in det i grundlagen.
Eva Lindström är förskollärare i Bromma i Stockholm och deltar i podden Förskolan.
Här hittar du Folkhälsomyndighetens vägledning ”Smitta i förskolan”.
LÄS ÄVEN:
Eva Lindström: ”Ett problem för barnen att jag blir sjuk”
Lindström: Snälla förälder, hämta ditt barn när ditt jobb är slut
Regeringen överväger vabb-intyg för förskolan