Jag har ägnat en del tid senaste dagarna åt att läsa olika trådar i diskussionsforum på nätet. Det som diskuteras allra mest just nu upplever jag är solkräm. Alltså, solkräm. Hur kommer det sig att det här är så viktigt? skriver förskolläraren Eva Lindström.

Ni vet uttrycket ”samma visa varje gång”? Så himla bra, men lite tröttsamt. Jag har ägnat en del tid senaste dagarna åt att läsa olika trådar i diskussionsforum på nätet. Det som diskuteras allra mest just nu upplever jag är solkräm. Alltså, solkräm. 

Ibland handlar diskussionen om vilken solkräm som är minst giftig, eller om det finns någon kräm som är helt giftfri, och det finns alltid någon som har ett bra tips. Men det som rör upp mest känslor är det här med själva insmörjningen. Vem är det egentligen som har insmörjningsansvaret? Gissa om många föräldrar tycker att vi har det, alltså vi som arbetar i förskolan. Chocken, jag vet. Föräldrar verkar vara med på att de kan ge barnen en omgång smörj på morgonen, men sedan är det vår tur. Solkräm håller ju bara några timmar, sen måste det på nytt, för UV-index är högre på eftermiddagen… 

Jag blir ändå ganska imponerad av den enorma kunskap många verkar ha kring just solens strålar och UVA, UVB och UVC. Liksom wow, de måste ha lagt ner ganska mycket tid på att ta reda på allt det här, bra jobbat, seriöst ändå. 

Personligen gillar jag inte solkräm

Men, vet ni, jag blir också rätt fundersam. Hur kommer det sig att det här är så viktigt? Solkräm? Personligen gillar jag inte solkräm, jag var en sån tvärtomförälder, jag blev arg NÄR de smorde in mina ungar på förskolan. Jag klädde mina egna barn i långärmat, långbenat och solhatt, check. Men det är klart om man vill att ens barn ska ha en liten nätt sommarklänning på sig, och inga byxor, så blöjan eller underbyxorna blir fulla med sand, då är det kanske bra med solkräm. 

Problemet som uppstår för oss i förskolan är ju att de yngre barnen sällan gillar att bli insmorda, och att vi har svårt att få ihop det praktiskt om vi ska smörja in 18 barn varje dag. Visst, vi byter blöjor och sånt, kan man inte bara smörja då? Jo, fast det kommer ju ta längre tid. Barnen som kommer sist i kön kommer väl ut lagom tills solen försvinner bakom taknocken. 

Jag blir ändå ganska imponerad av den enorma kunskap många verkar ha kring just solens strålar och UVA, UVB och UVC.

Hos de äldre barnen brukar det vara tvärtom, där åker solkrämerna fram i tid och otid, och hamnar gärna lite överallt, jättekul brukar det vara… 

Vi har också dilemmat att all personal inte kan hantera solkräm på grund av allergier osv. Ja ni vet, solkräm är ett jäkla påfund. Men, det som tröttar ut mig mest, det är hur man väljer att använda sin tid och sin kompetens. 

Sätta saker i perspektiv

Tänk om alla föräldrar som googlar solkräm och UV-index, i stället googlade på hur barn påverkas av att vistas i stora grupper. Eller på hur barn påverkas av att hela tiden möta olika vuxna? Eller hur barns empatiska förmåga påverkas av att inte bli sedda och hörda? Hur barn påverkas av att ha pollenallergi? Eller det allra bästa, om de googlade lite om tillsynsansvar, vem är det egentligen som har ansvaret för deras barn på förskolan? Det skulle vara intressant, om föräldrar i stället diskuterade hur det blir för deras barn att vara på förskolan på eftermiddagen, inte bara i solen, utan också med 25 barn och två vuxna? Vem hjälper barnen då om de gör illa sig, behöver kissa eller byta blöja? 

Liksom ställer barnens behov lite i perspektiv. Vad har barn egentligen störst behov av, bra och trygga vuxna, eller solkräm?

LÄS OCKSÅ:

Fråga facket: Finns riktlinjer om solskydd och solkräm?

Sveriges Lärares krav: Högst tre barn per anställd i småbarnsgrupperna

Få nöjda med överlämningen till förskoleklass