Krönika Som vanligt vill man ha en enkel lösning, och här är den, ta bort västarna. Låt mig då bara påpeka att barn även dör i bilolyckor, ska vi kanske ta bort bilarna också? skriver Eva Lindström efter dödsolyckan på en förskola i Umeå.
Det dök upp i mitt flöde, något om att sluta använda västar, och en olycka i norra Sverige. Jag började söka, vad var det som hade hänt? Jo, det värsta tänkbara, ett litet barn som har dött, på förskolan. Det är ännu oklart vad som har hänt. Uppgifter om en väst och en hjälm, att barnet varit utomhus. Polisen har inlett en utredning, något om vållande till annans död. Läser att förskolan håller öppet som vanligt, men att det finns något slags kristeam tillgängligt. Det blir så många tankar och känslor på samma gång. Och så många olika saker att förhålla sig till.
Ett barn har dött, någonstans kommer anhöriga att få detta besked, det värsta man kan tänka sig som förälder. Kanske en adventskalender som aldrig kommer att öppnas, julklappar ingen kommer att använda, en tom plats för alltid runt ett köksbord.
Kan inte att föreställa mig
Vad händer med de andra barnen som var med, som såg, som kanske försökte hjälpa, som såg sina fröknar ge hjärt- och lungräddning, hörde hur de ringde 112? Ett, ett, två, lätt att slå. Även där på förskolan, en tom hylla, utan overall och extrakläder. Ett par stövlar som inte längre kommer att få plaska i pölar.
Som personal kan jag inte riktigt föreställa mig hur det skulle vara, jag har aldrig behövt gå igenom något som ens liknar det som hände på den där förskolan. Jag vet bara att det alltid känns hemskt när man av misstag råkar göra illa ett barn, särskilt någon annans barn. Kommer aldrig att glömma den där gången då jag stängde en tung ytterdörr samtidigt som en liten barnhand höll sig fast i dörrkarmen.
Men hur hanterar man då det här, ett barn som dör? Och när polisen utreder vållande till någons död, var det mitt fel, hur känner man? Overkligt. De tankar som kommer sedan är lite mer praktiska, inte bara för mig tydligen, utan för många. Vad hände, hur hände det? Någon verkar snabbt ha bestämt att det är västens fel. Alla som har haft med en förskola vet vilka jag menar, dessa västar i klara färger, rosa, gula eller kanske orangea. Med olika tryck, kanske ett försäkringsbolag eller förskolans namn och telefonnummer. Det finns en hel uppsjö av olika västar, som knäpps här eller där, träs över eller från sidan. De flesta barn gillar västar för när de åker fram brukar det betyda att det är dags för utflykt.
Som vanligt letar vi enkla lösningar
Men de är sjukt jobbiga, alltid för stora eller för små, trasiga och åker av hela tiden. Jag har själv funderat på varför vi envisas, varför inte mössor istället, eller kepsar, eller på sommaren, t-shirts? Västarna är som fruktstunden, det är bara något vi har i förskolan, det är sen gammalt… Men nu, nu verkar västens tid vara förbi och jag förundras lite över hur snabbt alla agerar. Hela kommunen, bort med västarna, kan se framför mig hur diskussionerna går på förskolor i hela landet nu, ska vi använda västarna eller inte?
Som vanligt vill man ha en enkel lösning, och här är den, ta bort västarna. Låt mig då bara påpeka att barn även dör i bilolyckor, ska vi kanske ta bort bilarna också? Barn kvävs till döds, hur gör vi med lunchen? Och obehagligt många barn dör faktiskt på grund av sina föräldrar, så hur gör vi med de föräldrarna, tar bort dem också? Några har uttryckt att det inte skulle ha hänt om vi bara var ordentligt med personal i förskolan. Jag håller inte med om någonting av det. Det går hundratusentals barn i förskola i Sverige, det är väldigt ovanligt att barn dör på förskolan. Förskolan är väldigt säker för barn, om man ska se till statistiken.
Så kanske att vi ska fokusera på rätt sak här. Ett barn har dött, det är en tragedi, en sorg. I stället för att leta bovar och skyldiga, leta efter omtanken och trösten. Jag tänker på barnet, jag tänker på alla som älskade barnet, jag önskar er alla frid och värme. Ta hand om varandra.
LÄS ÄVEN
Efter dödsolyckan – fler kommuner stoppar reflexvästar
Hennes utredning kan ge maxtak på barngrupper
Regeringen vill se maxtak för barngrupperna i förskolan
Sveriges Lärares krav: Högst tre barn per anställd i småbarnsgrupperna
Ta chansen – minska barngrupperna nu!