Krönika Det är så otroligt bakvänt att föräldrar ska bedöma hur ”bra” en förskola är. Varför ska de göra det? Hur skulle de ens kunna det? En bra förskola har inte som syfte att tillfredsställa föräldrarnas behov, skriver Eva Lindström efter att ha läst ännu en artikel om ”förskolorna med bäst betyg”.
Ännu en artikel i en tidning om vad föräldrar tycker om förskolorna. För att vara specifik, förskolorna i Göteborg. Än en gång är det tydligen de lite mer nischade förskolorna som har nöjdast föräldrar, chocken…
Jag blir lika provocerad varje gång. Det är så otroligt bakvänt att föräldrar ska bedöma hur ”bra” en förskola är. Varför ska de göra det? Hur skulle de ens kunna det? När rektorn på den förskola som fått bäst betyg av föräldrarna säger att ”det absolut viktigaste i hela vårt arbete är att barnen och familjerna ska känna sig sedda” – då vill jag typ äta upp min hatt och sedan gråta en skvätt. För det är så fel, bara fel.
Föräldrar är inte experter på förskolan
Det absolut viktigaste för en förskola är att barnen är trygga och att omsorg och undervisning utgår från lagar, styrdokument och vetenskap. Det viktigaste är att personalen är kompetent, kunnig och alltid, alltid står på barnens sida. Står på barnens sida oavsett vilka förväntningar eller krav barnens föräldrar har. Som lärare har jag ett annat uppdrag än en förälder, jag har en annan kunskap än en förälder. En förälder får gärna tycka och tro, men som lärare ska jag veta och ha fakta bakom mina beslut. En förälder utgår nästan enbart från sina egna behov, förhoppningsvis även barnets, det där blir ofta lite grötigt. En lärare utgår ifrån hela gruppens behov, och måste sedan koppla det till hur uppdraget ser ut.
Tänk nu om jag som vanlig lekman skulle svara på en enkät om en dagstidning, och bara utgå från mina egna behov. Hur skulle det kunna bli? Jag tycker att den här tidningen är dålig för jag vill minsann inte läsa om sport, jag gillar inte sport. Jag fattar inte varför de ska skriva om krig, det är ju läskigt, jag vill bara läsa om härliga, gulliga och mysiga saker, som en kattunge som är bästa kompis med en ko.
Enkäter säger egentligen ingenting
Och varför ska de skriva så mycket om vad som händer i Amerika, jag vill veta vad som händer här, i min lilla värld, men bara om det är mysigt och gulligt. Sedan om dagstidningen menar att de har ett uppdrag att berätta om allt som händer i världen, att alla människor har olika behov. Bara för att någon inte vill läsa om sport, betyder det inte att ingen vill läsa om sport. Nä, jag tycker att ni är dåliga, jag känner inte att mina behov är tillfredsställda, ni bryr er bara om alla andras behov. Dålig tidning. Nu kommer jag inte läsa er tidning längre, utan bara läsa den här andra tidningen, som bara skriver om kattungar och fluffiga saker, ingen sport och inget krig. Den här tidningen är bäst, högsta betyg!
Men, säger dagstidningen, den tidningen struntar ju i att journalistiken ska vara saklig och allsidig, den följer inte lagen och styrdokumenten. Det är en tidnings uppgift att ibland vara lite obekväm och prata om svåra saker. Det struntar jag i, jag vill känna mig sedd och ha en mysig tidning…
En bra förskola har inte som syfte att tillfredsställa föräldrarnas behov. Eller att vara följsamma och göra som föräldrarna tycker. Ett ”bra” resultat på en enkät betyder egentligen ingenting, har ingenting med någonting att göra. Det betyder bara att föräldrarna har fått som de vill, och det, mina kära vänner, har inte med vårt uppdrag att göra.
Eva Lindström är förskollärare i Stockholm.
LÄS OCKSÅ:
Eva Lindström: Framgångsrikt ledarskap handlar inte makt
Lindström: Varför blir ni provocerade av förskollärares planeringstid?
Lindström: Konfetti och ballonger – nu är vi äntligen riktiga lärare
Lyssna på förskolan här: