För att förstå något behöver vi få chans att uppleva det, vilket vi gör genom lek. Så ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.

Leken är en frizon från vårt övriga liv, där vi kan hämta lycka helt gratis!  Så uttryckte sig Fredrik Lindström i sitt ”Vinterprat” om lek i Sveriges Radio.  Jag kan bara hålla med. Det finns mycket nytta att hämta ur leken, men den är också ett rent nöje. Fast när jag tänker efter är nöjet också en nytta i sig, ofta utan att vi ens tänker på det. Leken som tillstånd kan bidra till glädje, lärande och hälsa på ett komplext och mångfacetterat sätt, och den kan även reducera stress.

”Vi ska stå lekklara och beredda att dyka in”

Det händer något med oss när vi uppslukas av lekens och fantasins värld, när vi går in i det där lustfyllda. Så ibland behöver vi låta leken vara, alldeles som den är, för att den ska kunna vara så fri som möjligt.

Men det innebär inte att vi ska lämna barnen ensamma i sitt lekande. Vi ska finnas där, skapa tid, miljöer och möjligheter, lyssna in, lära oss av det vi ser och ge stöd när det behövs. Vi ska också stå lekklara och beredda att dyka in i lekens magiska värld tillsammans med barnen så fort tillfälle bjuds. Det händer något alldeles unikt med relationerna när vi på riktigt hänger oss i lek tillsammans med barnen, på deras villkor.

Leken ger kunskaper och mening

Det ligger ett lärande i själva upplevelsen av att kunna vara lekande, men det finns också andra betydelsefulla inslag. Lekfullheten och fantasin behövs för att kunna applicera förvärvade kunskaper på verkligheten. Genom leken får fakta och fantasi chans att mötas när barnen lever sig in i tänkta världar och skeenden de själva styr.

Det barnen har upplevt, sett, hört och läst kan komma till uttryck och befästas genom leken. Det växer, virvlar i väg, utvecklas och väcker nya tankar. Leken ger upplevelser, kunskaper och mening, och med fantasins hjälp kan kunskaperna fogas samman till nya insikter och fördjupad förståelse.

Ta leken på fullaste allvar!

Professor Kjetil Steinsholt pratar om lek kopplat till just förståelse i en föreläsning (2015). Han menar att för att förstå något behöver vi få chans att uppleva det, vilket vi gör genom lek. Därför är leken så grundläggande – för att den är nyckeln till att förstå. Mycket av det kan sedan komma barnen till godo i vuxenlivet, även om vi inte planerade för det och utan att vi kan bevisa att det sker. Det kan handla om saker som vänskap, förundran och att förhålla sig utforskande till världen.

Var rädda om leken

Så ta leken på fullaste allvar! Var rädda om den och se till att lek inte reduceras till ett verktyg för att peta in kunskaper på bekostnad av lekflödet. Men lyssna noga och fånga upp små trådar så att lek och lekresponsiv undervisning kan ske i en växelverkan där det ena ger näring åt det andra.

Marie Eriksson är förskollärare och arbetar som verksamhetsutvecklare i Mölndal.

Läs även:

Marie Eriksson: Ja till digitala inslag som lockar till lek!

Eriksson: Vi behöver rusta barnen för framtiden

Eriksson: Goda berättelser är grunden för språkförståelse