Krönika Med svällande barngrupper tycker jag Eslövs kommun gjorde helt rätt när de förra hösten började begära in föräldrars arbetsscheman för att barnens tillsynstid på förskolan skulle bli mer rättvisande, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Så här en bit in på den nya terminen och med nästan en fulltalig barngrupp närvarande på förskolan från frukost till långt efter mellanmål tänker jag på vårdnadshavarnas inflytande. Inför varje nytt läsårsslut erbjuds de att fylla i en enkät om hur de upplevt sitt barns senaste förskoleår. Jag har inget emot föräldrarna som individer, bara systemet där vi ska se dem som våra kunder. Det är väl ändå vi som är proffs på det vi gör.
För när utvärderade jag hur min läkare utförde min blindtarmsoperation senast?
”Nästa gång tycker jag du ska göra ett snitt i min armhåla i stället.”
Ett exempel på föräldrars inflytande är hur lång tillsynstid de väljer för sina barn. Ja, jag säger väljer. De allra flesta kämpar självklart på med små tidsmarginaler. Men så finns det ett fåtal som mer eller mindre öppet hävdar, som en pappa en gång gjorde: ”Jag har rätt att lämna min son här de dagar jag går till gymmet.” Han sa det utan att blinka.
Vissa kommuner går inte ens halvvägs
Självklart ska familjer med behov kunna bli beviljade mertid i förskolan. Men föräldrar som förverkligar sig själva på gymmet? Ska dessa välmående vårdnadshavare stå i vägen för dem som har det riktigt knepigt hemma? Är det sådant som kallas likvärdig förskola?
Med svällande barngrupper tycker jag Eslövs kommun gjorde helt rätt när de förra hösten började begära in föräldrars arbetsscheman för att barnens tillsynstid på förskolan skulle bli mer rättvisande. Nu väljer allt fler kommuner att göra som Eslöv, utom några mellanmjölkskommuner som inte ens går halvvägs.
De tänker att det är upp till oss förskollärare att bedöma om de scheman föräldrarna lämnar in för sina barn är missbruk. Först därefter, när vi på golvet fastslagit oskicket, begär chefen in vårdnadshavarnas arbetstidsintyg. Var går gränsen mellan nonchalans och missbruk då? Och vem avgör det?
I somliga kommuner lockar de dessutom föräldralediga med att ha barnen 30 timmar på förskolan i stället för de vanliga femton.
Ambitionsnivån och ekonomin går inte ihop
Jag tycker inte alls att jag ser ner på den utbildning vi erbjuder för att jag är emot de 30 timmarna. Det fanns en tid då föräldralediga inte hade rätt till någon förskola alls. Och resurserna har ju inte ökat sen dess precis.
Det är som om de två ben svensk förskola vilar på, den alltmer ambitiösa utbildning vi erbjuder barnen och kommunens ekonomi, haltar betänkligt.
Sedan är naturligtvis inte ett krav på arbetstidsschema allena saliggörande. En tydlig kommunikation ska också till. ”Det gäller här”. Men jag tror att det finns alltför många räddhågsna förskollärare runt om i landet som inte törs sätta sig ner med vårdnadshavare som tänjer på tillsynstiderna just för att det är precis samma personer som vid vårterminens slut kommer utvärdera dig.
Erik Stenkula är förskollärare i Norrköping.
LÄS OCKSÅ:
Här uppskattar både föräldrar och förskollärare tydliga regler
Föräldrarnas orimliga krav pressar förskollärarna
Lindström: Snälla förälder, hämta ditt barn när ditt jobb är slut