Här får alla barn borsta tänderna i förskolan

Förskolläraren Linda Olsson med barnen på Villa Tallbackens förskola i Munkfors, där tandborstning blivit en daglig rutin.

I värmländska Munkfors borstar de äldsta förskolebarnen tänderna varje dag sedan ett år tillbaka. Och de tycker att det är väldigt roligt. 
– Vi i personalen undrade först om detta verkligen är en naturlig uppgift för en förskola, men i dag är vi väldigt positiva, säger förskolläraren Jessica Olsson.

Tandborstning i förskolan är inget nytt fenomen, det blev vanligt redan bland dagisbarn på 1970-talet. Men efter en tid försvann det i stort sett, främst av smittoskäl då det visade sig att tandborstar inte sällan låg utspridda i förskolans lokaler.
På 2000-talet har det kommit tillbaka. Folktandvården har i flera regioner dragit igång projekt med förskolor. I Munkfors var skolchefen Anna Appel en drivande kraft:
– Vi har ett stort ansvar i både förskola och skola att träna för goda levnadsvanor. För mig kändes det självklart att börja med detta.

Tandborstningen sker dagligen i samtliga förskolor i kommunen, även i den enda fristående förskolan. Efter ett år visar utvärderingarna att både personalen, barnen och deras vårdnadshavare är nöjda.

– När barnen gör något tillsammans lär de sig av varandra, säger Anna Appel. Det är fantastiskt att se.

Får tandborstar av Folktandvården

Förskolläraren Jessica Olsson arbetar på Björnens avdelning på Villa Tallbackens förskola. När hon och kollegorna först hörde om idén var de lite skeptiska:

– Det skulle bli mer jobb för oss. Hur skulle vi hinna med att fixa detta också? Men när vi förstod att Folktandvården skulle bidra med tandborstar, tandkräm och tandborstställ blev vi mer inspirerade att dra igång det. 

Merparten av de 17 barnen på enheten, 4-5 år gamla, äter frukost när de kommit till förskolan. Därefter är det dags för en grupp i taget att gå upp en våning och ta sina namngivna borstar från tandborstställen och stryka tandkräm på dem.

Förskolläraren Jessica Olsson.

– Vi är noga med att de inte byter tandborstar med varandra. Hygienen är viktig. 

Hur reagerade barnen när ni skulle börja med detta?

– En del var lite undrande och rentav rädda, men det gick snabbt över. Vi gör det till en lek genom att ta med paddan och spela upp videon ”rocka munnen” för dem. Där lär de sig att borsta noggrant och på ett roligt sätt.

 Och ofta är draken med: 

– Det är stort gosedjur från folktandvården som har väldigt många tänder att borsta. 

Tandborstningen är numera en rolig stund som de har tillsammans med barnen. 

– Det har blivit en naturlig och bra rutin. Barnen blir så glada av att göra samma saker som sina kompisar, då känner de en gemenskap, Jessica Olsson

Aldrig något bus kring borstningen?

– Visst, det händer, ibland har vi tandkräm lite här och var efteråt. 

Och vad säger föräldrarna?

– De berättar att det blivit lättare att få barnen att borsta tänderna därhemma. Det visar ju verkligen att detta har fått effekt.

Försämrad tandhälsa ligger bakom

Flera gånger har de också haft besök av Folktandvården som kommit och undervisat barnen. Att Folktandvården dragit igång den här satsningen i Värmland beror på att man på senare år sett en försämring av ungas tandhälsa. 

– Förut hade våra barn bäst tandhälsa i landet och dit måste vi sträva igen, säger Elisabeth Wennerberg, chef för hälsodontologiska enheten. Därför jobbar vi bland annat för att fler kommuner ska följa Munkfors exempel. 

Det är för tidigt att avgöra om förskolebarnen i Munkfors fått friskare tänder av den dagliga tandborstningen. Men slutsatser från andra regioner, som hållit på längre, tyder på att så kan bli fallet. I Region Jönköping har barn borstat tänderna på förskolan sedan 2004 – vilket anses ha bidragit till fler kariesfria sexåringar och betydlig färre omfattande kariesskador. 

LÄS OCKSÅ:

Ju mer prat – desto fler ord lär sig barnen

Lindström: Det borde vara självklart att vi inte pussas i förskolan

Lyssna på Förskolan här!