Krönika Vem ska komma hem till dig på julafton? I en del familjer är saken avgjord i september medan det i andra skrynklas ut på julaftonens förmiddag. Hur som helst. Lycklig är den som har någon att fira jul med. Det skriver Sara Silfverskiöld.
Tänk om vi skulle beskriva våra hem som om vi skrev en artikel för en heminredningstidning!
Elegant och sparsmakat. Ärvda julsaker från förra sekelskiftet blandas med noga utvalda nyinköpta. Ädelgranen lyser med stearinljus i ljushållare som funnits i familjen i generationer.
I själva verket letar vi efter den gamla flyttkartongen som härbärgerar allsköns julsaker vi inte orkar slänga. Barnens gulliga grejer från förskolan kan vara nya eller lite tilltufsade efter många år i lådan.
– Kan vi inte köpa något nytt någon gång?
– Jovisst! Tänker den förälder som ska orka stanna på en affär på väg hem från jobbet.
– Jag vägrar ha jultomtar gjorda av toarullar i vår gran!
Fred och rättvisa
Julens budskap handlar om fred och rättvisa. Därför är det konstigt att vi spenderar rätt mycket tid i skjul, källare och på vindar när vi letar efter jullådan varje år. Men det finns knep! Man kan till exempel skriva julsaker med en kraftig tuschpenna som man lånat hem från en whiteboard på jobbet, men det hjälper inte om någon knuffat jullådan längst in i hörnet när hen letade efter skidorna förra sportlovet…Visst skulle det också funka att köpa nya julsaker varje år, men det är ju inte bra för miljön eller för familjens budget.
Sen finns den praktiska lösningen, dekorera en plastjulgran i december och helt sonika ställa in den i en rymlig garderob i januari. För att sen lyfta ut den i december…. Ja ni fattar.
Vem ska komma hem till dig på julafton? I en del familjer är saken avgjord i september medan det i andra skrynklas ut på julaftonens förmiddag. Hur som helst. Lycklig är den som har någon att fira jul med.
Finns alternativ
Min faster i Hökarängen är 95 år och sitter ofta vid köksfönstret och kollar när folk går till och från tunnelbanan. Eller parkerar bilen.
– Jag tittar på när de försöker få till en fickparkering. Förut var det mest kvinnor som inte kunde parkera men nuförtiden är männen lika usla.
– Vem ska du hem till på julafton i år då?
– Ja, det vet jag inte. De säger till mig vart jag ska. Och sen hämtar de mig med bilen.
– Barnbarnen?
Hon nickar och spricker upp i ett leende.
Har du av olika skäl ingen att fira med i år finns alternativ till att vara ensam hemma. Många av våra kyrkor erbjuder jul i gemenskap. I Bergshamra, Norrtälje finns till exempel ett samarbete mellan Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan. Alla som vill är välkomna på julafton. Man klär granen, leker och äter jullunch tillsammans. Ganska säkert finns en alternativ jul eller jul i gemenskap där du bor. Kolla lokaltidningen!
Just det, julen handlar ju om fred och rättvisa. Vi kan tända ett ljus hemma eller i kyrkan och sända lite julefrid till vänner och grannar och till de vi inte känner. Och har man möjlighet kan man hjälpa de som är drabbade av krig genom att swisha ett bidrag till en hjälporganisation som finns på plats i till exempel Israel, Gaza eller i Ukraina.
Sara Silfverskiöld, lärare Bromma folkhögskola.