Krönika Den rektor som inte vill låta sina ämneslärare rätta de nationella proven under ordinarie arbetstid och tillsammans med kollegor behöver i min värld ta sig en funderare, skriver svenskläraren Emilia Friberg.
Stressen över nationella provet i svenska är över. Vi väntar fortfarande på att få fram resultaten men själva genomförandefasen är över. Nu är det några veckor med respit för den här läraren i väntan på nationella provet i SO. Även om eleverna är något uppe i varv eftersom de har nationella prov i både engelska och NO innan de får ett välförtjänt påsklov.
I samband med genomförandefasen av nationella proven är över så kommer den årliga diskussionen och jämförelsen inom det utvidgade svensklärarkollegiet i Facebooks lärargrupper. Hur mycket rättningstid är rektor barmhärtig att ge sina ämneslärare för rättning av nationella prov? Skillnaderna är stora.
Borde inte vara ett privilegium
Jag känner mig privilegierad som har en rektor som förstår vikten av sambedömning och ger oss i ämneslaget möjlighet att genomföra arbetsuppgiften att rätta nationella proven i svenska och svenska som andra språk tillsammans. Det borde dock inte vara ett privilegium utan en självklarhet. Det är en hygienfaktor att vi lärare får möjlighet att genomföra en så pass stor arbetsuppgift inom ramen för den ordinarie arbetstiden. Det ska inte ens behöva vara en diskussion om att det inte ska ligga på förtroendetiden.
Jag är den första som säger ja tack till central rättning av de nationella proven men i väntan på detta måste huvudmännen skapa rimliga förutsättningar. Varför finns det inte nationella riktlinjer för detta?
Rektorer: Ta er en funderare
Eleverna förtjänar att deras nationella prov rättas korrekt och vi lärare behöver få möjlighet att diskutera våra bedömningar. Elevsvaren är ju tyvärr inte lika autentiska som de exempel som finns i det röda bedömarhäftet.
Den rektor som inte vill låta sina ämneslärare rätta de nationella proven under ordinarie arbetstid och tillsammans med kollegor behöver i min värld ta sig en funderare. Kanske till och med testa att bedöma några uppsatser sent hemma i soffan efter en intensiv arbetsdag?
Emilia Friberg är högstadielärare i svenska och SO-ämnen på Västra Stenhagenskolan i Uppsala.
LÄS ÄVEN
Friberg: Att skriva på beställning är inte lätt
Friberg: Ibland behöver eleverna bara få njuta av ett biobesök
Friberg: VFU-studenternas frågor gör mig till en bättre lärare