Krönika Jag vet att det bakom de svarta rubrikerna finns lärare som helt saknar förutsättningar för att göra ett bra jobb, skriver matematikläraren Anna Persson.
Man behöver inte vara superintresserad av skolfrågor eller googla särskilt aktivt för att hitta rubriker om skolan. Skolnyheter är ofta negativa. Formuleringar om hårdare tag, hemmasittare, digitaliseringsfiasko, sjunkande resultat, besparingar, lärarbrist, låsta skolor förekommer rätt frekvent.
Men vilka är då vi som tillbringar våra dagar i skolans värld? De flesta är naturligtvis elever som omfattas av skolplikten eller behöver en gymnasieutbildning för att kunna läsa vidare eller få en yrkesexamen. Sedan har vi sådana som jag som har valt skolan som arbetsplats.
Jag vet att det bakom de svarta rubrikerna finns lärare som helt saknar förutsättningar för att göra ett bra jobb. Man hinner inte med det som ska göras, man stressar och räcker inte till och många väljer att sluta eller blir sjuka.
Inte lätt för eleverna heller
Det är inte alltid lätt att vara elev heller. Det är jobbigt, svårt och det krävs en hel del grit för att klara skolan. Men när en 17-åring på ett yrkesprogram kommer fram och säger att han saknar mattelektionerna från ettan, inte för att det var så roligt med matte utan för att det var lite trevligt där mitt bland funktioner, ekvationer och komplementhändelser så får det mig att fundera på vad som egentligen är viktigt i skolan.
Utbildning är en grundsten både för individens och samhällets utveckling. I skolan lär vi oss inte bara fakta och färdigheter. Vi utvecklar också vårt kritiska tänkande, våra värderingar och vår förmåga att interagera med andra. I en tid av snabb förändring och teknologiska framsteg är utbildning viktigare än någonsin. Att lägga ner tid och energi på att utbilda sig är något som ger tillbaka mycket mer än vad många tycks tro.
Att göra det jobbet är naturligtvis enklare om man trivs, lyckas och arbetet känns meningsfullt. Det där är lättare för oss lärare att fixa om vi får rätt förutsättningar. Vi är bra på att se och upptäcka vad våra elever behöver. Vi skriver inte alltid ner det vi vet och vi dokumenterar inte allt vi får höra. Mycket positivt kan hända under en pedagogisk lunch, en kaffe i korridoren, en liten paus på lektionen eller en pratstund på rasten. Men för att det ska ske så måste vi få möjlighet till de stunderna.
Handlar om mer än examen
Med rätt förutsättningar så hinner vi både ha det lite trevligt och lära eleverna att faktorisera. Vi har otroligt mycket tid i skolan, men det gäller att vi använder den smart och att rätt person gör det den är bra på. Lärare ska undervisa, kuratorer ska finnas till när livet krånglar, studie- och yrkesvägledare ska hjälpa till med framtidsfunderingar och vaktmästaren ska laga den trasiga kopiatorn. Ska jag som lärare lösa allt så hinner jag inte med att planera bra lektioner, jag hinner inte se alla elever och jag hinner inte med det som är trevligt.
Att gå i skolan handlar inte bara om att få en examen eller ett jobb. Det handlar om att växa som människa, att ständigt söka efter nya sätt att förstå världen och att utveckla sina förmågor. I en värld där förutsättningarna för framgång hela tiden förändras är det viktigare än någonsin att vi ständigt lär oss och utvecklas och vi kan faktiskt ha det lite trevligt medan vi gör det.
Anna Persson, lärare i matematik och naturkunskap på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.
LÄS ÄVEN
Persson: Sluta tvinga yrkeselever räkna matte de inte behöver
Persson: Sluta plocka billiga poäng och ta tag i skolans riktiga problem
Persson: Jag är lärare – inte kurator, socialarbetare och psykolog