Åtta tips för att skydda datorn och mobilen
Uppkopplat Säkerhetshoten mot våra datorer och mobiler växer, men det behöver inte vara svårt att skydda sig. Här är tipsen ingen lärare får missa.
Lärarjobbet har blivit allt mer digitalt, och coronakrisen förstärker den här trenden. Datorer, mobiler och surfplattor är helt nödvändiga verktyg, och det blir allt viktigare att skydda dem mot säkerhetshot. Med tanke på att många lärare har tillgång till känsliga personuppgifter är säkerheten också en juridiskt viktig fråga.
Att skydda tekniken behöver dock inte vara särskilt svårt och här är åtta viktiga tips. Exakt hur du ska göra varierar, men som regel går du via inställningsmenyn för respektive program eller tjänst och letar upp ett alternativ som heter Säkerhet eller något liknande.
1 Använd säkra lösenord ...
Att skydda alla inloggningar med lösenord är förstås ett måste. Välj ett lösenord som är svårt att gissa och se till att inga nyfikna ögon kan se när du skriver in det.
2 ... och ett extra skydd
För att öka säkerheten kan man ofta använda så kallad tvåstegsautentisering. Det betyder att lösenordet kompletteras med inloggning via en annan enhet – som regel mobilen. De flesta stora tjänster erbjuder numera tvåstegsautentisering.
3 Lås skärmen
Mobilen och andra bärbara prylar måste ha ett påslaget skärmlås. Den förblir då låst tills du slår in din personliga kod eller loggar in med fingeravtryck/ansiktsigenkänning.
4 Undvik öppna nätverk
På resande fot är det smidigt att använda öppna trådlösa nätverk, men tyvärr är säkerheten ofta låg. Undvik därför att hantera känslig information om du inte vet var det är du surfar. Att använda mobilt internet (3g/4g) ger en betydligt bättre säkerhet.
5 Skaffa virusskydd
För att skydda en Windows-dator mot virus och hackare krävs ett säkerhetsprogram. Det här är arbetsgivarens ansvar för din jobbdator, men det är även viktigt att skydda sin privata pc. Mobiler och surfplattor är bättre skyddade och samma sak gäller Mac- eller Chromebook-datorer. Här är ett säkerhetsprogram inte lika viktigt.
6 Installera med måtta
Även om du har ett säkerhetsprogram så går det att installera skadlig mjukvara. Ett viktigt råd är att aldrig installera något – om du inte vet vad du gör. Klicka inte heller på osäkra länkar via mejl och undvik att dubbelklicka på okända dokument. Öppna dem hellre genom att välja Arkiv, Öppna inne i respektive program.
7 Håll dig uppdaterad
Operativsystem som Windows och Android vill ofta uppdatera sig, och samma sak gäller enskilda program/appar. Det kan vara irriterande, men är väldigt viktigt. Uppdateringarna lagar de säkerhetsluckor som uppstår, så den som struntar i uppdateringarna utsätter sig för en ökad risk.
8 Undvik gamla prylar
Gamla versioner av operativsystemen är osäkrare än nya. En pc bör köra Windows 10 och en mobil/surfplatta Android 8 eller senare. (För Iphone, Ipad, Mac och Chromebook är det här inte ett problem på samma sätt).