De ska välja yrkesprogram i årskurs nio

Både Mikael Junttila och gymnasiechefen Annika Niklasson har en positiv i inställning till den kommande förändringen. Foto: Privat och Magnus Stenberg.

Eleverna i Piteå ska få välja inriktning och framtida yrke redan i årskurs 9. Beslutet gäller för fordons- och transportprogrammet.
– Det här minkar stressen i gymnasiet då eleverna slipper tävla med varandra om att komma in på transportinriktningen, säger yrkesläraren Mikael Junttila.

Inför nästa läsår ska eleverna i Piteå välja inriktning på fordons- och transportprogrammet i årkurs 9. Gymnasiechefen Annika Niklasson ser stora fördelar med förändringen som införs i samband med GY-25.

– Tidigare har eleverna gått ett år i gymnasiet innan de har fått veta om de har kommit in på inriktningen fordon eller transport. Nu får de veta direkt i nian vilket yrke de kan inrikta sig mot. Eleverna slipper den besvikelse som det kan bli när de under gymnasietiden får reda på att de inte kommer vidare på den inriktning de vill gå i första hand, säger Annika Niklasson.

Den populäraste inriktningen har varit transport. Och det är där som elever inte har fått plats i tvåan eftersom betygen från ettan i gymnasiet inte har räckt till.

– Det har medfört att en del elever, som i stället fått gå fordonsinriktningen, tappat lite motivation i tvåan i gymnasiet. Därför tror vi att det är bättre att de får beskedet i årskurs 9, säger Annika Niklasson.

Det minskar stressen i gymnasiet då man kanske tävlar med alla i klassen.

Mikael Junttila

Mikael Junttila, som är yrkeslärare på fordonsinriktningen, välkomnar också beslutet.

– Man blir nu inställd på personbil redan inför ettan. Det minskar stressen i gymnasiet då man kanske tävlar med alla i klassen om att försöka komma in på transportinriktningen. Jag tror att vi nu får mer motiverade elever. Eleverna kommer att må bättre och vi får bra mekaniker, säger Mikael Junttila på Strömbackaskolan.

Ser du en risk i att eleverna väljer helt andra program i nian?

– De riskerna finns alltid men jag tror att vi kommer att behålla ett högt söktryck. På 30 platser har vi haft omkring 50 förstahandssökande till fordons- och transportprogrammet.

Transport mer populärt.

Varför väljer det flesta transportinriktningen?

– Ett skäl är nog att man får körkort, svarar Mikael Junttila.

Förändringen i innebär att eleverna nu både ska bestämma program och inriktning i årskurs nio. Något som kan vara svårt för elever som är osäkra på vilket program de vill gå.

– Det är en aspekt att ha i åtanke. Men just för fordons- och transportprogrammet har vi sett att många är tydliga med att de vill gå det programmet, säger Annika Niklasson.

I dagsläget finns ingen plan i Piteå att låta niondeklassare välja inriktning till andra gymnasieprogram.

– Just nu är vi nöjda med att det endast finns på fordon- och transport med tanke på att det har varit tydligt att transport har varit mer populärt. På andra program kan man under första året känna sig för vilken inriktning man vill välja.

Kan välja ett annat program

Beslutet i Piteå innebär att kommunen använder samma modell i andra områden i norr. Skellefteå och Lappland har också infört inriktningsval i årskurs nio för fordons- och transportprogrammet.

Christoffer Hälldal är regional projektledare för Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) i Norrbotten och Västerbotten. Han berättar att flera kommuner har inriktningsval redan i årskurs 9.

– Det förekommer i ganska hög utsträckning men vi i TYA förespråkar varken det ena eller andra. En fördel med inriktningsval i nian kan vara att eleven kan välja ett annat program om man inte kommer in på transportinriktningen, som är mest populär generellt sett.

LÄS ÄVEN:

Så får vi fler ungdomar att välja yrkesprogram

Fler elever ska gå yrkesprogram – så här ska det gå till

Branschkrav maxar ämnenas innehåll på yrkesprogrammen