Årets yrkeslärare med passion för simulatorer

Generellt sett är tjejer mer noga innan de testar olika moment, berättar Per Heed, Årets yrkeslärare. Eleven vid ratten heter Sandra Lagerquist. Till höger sitter Therese Bertils. Foto: Privat.

Utan Per stannar Sverige! Så lyder en del i motiveringen för Årets yrkeslärare Per Heed. Han tränar eleverna vid simulatorn för personbilar och tunga lastbilar.
– Man har alltid sagt att yrkesutbildning leder till jobb. Här är det på riktigt, säger han.

Per Heed är lärare vid simulatorn på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium där eleverna får lösa olika trafiksituationer för personbilar och lastbilar.

Han undervisar både ungdomar och vuxna.

– De på vuxenutbildningen kan ha lite bökigare att hantera datorer och IT-kunskaper.  Men det är inga större skillnader. Vi samarbetar även med SFI. De eleverna har kört lastbil i sina hemländer och är i behov av ett svenskt C-körkort, säger Per Heed.

Två verkligheter

I gymnasiet börjar eleverna med att öva för personbil i simulatorn. Därefter kopplas släp på personbilen, sedan blir det dags för övningar för lastbil och lastbil med släp som totalt mäter 24 meter.

– Det här sker hela tiden med en växelverkan med den andra verkligheten. Vi lever alltså i två verkligheter: en med simulatorn och en där eleverna testar med riktiga bilar. I trean kan de övningsköra med lastbilar.

Grävmaskiner är mer svårmanövrerade än man kanske tror. Foto: Noak Martinsson.

Per Heed har jobbat som lärare i 30 år och har nyligen utnämnts till Årets yrkeslärare i Stockholm.

I motiveringen betonas att hans ”undervisning präglas av pedagogisk tydlighet, genuin värme och stor förståelse för varje elevs individuella behov, vilket särskilt syns i hans förmåga att hjälpa elever att övervinna språkliga hinder, kulturella trösklar och bristande digital mognad.”

– Med kulturella trösklar avser de nog från SFI. Det är mest grabbar från 25 år och uppåt. Många har oerhört svårt med språket men de går på ren vilja. De är hjältar som kämpar sig igenom den här utbildningen som är rätt tuff i dag.

Tjejer mer noggranna

Att allt fler tjejer går på fordons- och transportprogrammet för att bli lastbilschaufför är något som Per Heed kan intyga. Av 20 elever i årskurs ett är åtta tjejer.

– Det är jättekul att tjejerna har tagit sig in i branschen. Vi har haft stor draghjälp av lastbilsprogrammen i olika tv-serier. Generellt sett är tjejer mer noga och eftertänksamma innan de testar olika moment vilket så klart är en fördel.

Alla som klarar inriktningen transport på programmet har klart med jobb innan examen, berättar Per Heed.

– De blir uppfångade på APL så när andra företag ringer och frågar efter folk så är alla eleverna upptagna. Man har alltid sagt att yrkesutbildning leder till jobb och här är det på riktigt. Våra elever vill det här och har fullt fokus att ta C-kort.

Worldskills pris

Många elever har övat med den här ratten. Foto: Noak Martinsson.

Per Heed är 64 år och han trivs utmärkt med jobbet som yrkeslärare.

– Det är en glädje att få följa med i elevernas utvecklingsfaser och att de sedan får jobb. De visar en enorm utveckling under tre år.

I de tidigare simulatorerna utvecklade Per Heed egna övningar till eleverna. Men nu kommer simulatorerna med färdiga program.

– Det är mycket manövreringsövningar. Vi har alla möjliga trafiksituationer i våra maskiner. Det gäller personbil, lastbil och buss. Vi kan även öva för motviktstruck och kran.

Årets yrkeslärare är ett pris som Worldskills Sweden har instiftat och det delas ut till en man och en kvinna i olika delar i landet. I Stockholm fick även Lena Jönsson på Kungsholmens västra gymnasium utmärkelsen. Hon är lärare på vård- och omsorgsprogrammet.

”Med sitt djupa engagemang för såväl sina elever som för vårdyrket bidrar hon dagligen till att lyfta en livsviktig bransch”, står det i motiveringen.

LÄS MER:

De ska välja yrkesprogram i årskurs nio

Färre platser på fordons- och transportprogram

Nya yrkesprogram: Så ska fler elever klara gymnasiet