Carina är årets yrkeslärare
– Jag lägger mycket tid på att bygga relationer, säger Carina Carlsson Flink som undervisar på försäljnings- och serviceprogrammet i Ludvika.
Pedagogik Hon skapar förtroendefulla relationer med sina elever - och bidrar till att eleverna får bättre självförtroende. Därför har Carina Karlsson Flink utsetts till årets yrkeslärare.
Nyligen åkte Carina Karlsson Flink till Lärargalan efter att hennes elever på försäljnings- och serviceprogrammet på Högbergsskolan utsett henne till Ludvikas bästa yrkeslärare.
Och hon kom hem som landets bästa.
– Otroligt kul! Men en överraskning, hade tänkt att det bara skulle bli en trevlig kväll på galan.
Det är uppenbarligen fler än dina elever som tycker att du är bra?
– Jo, tävlingsledningen intervjuar visst skolledare och andra som träffat mig. Jag är aktiv i Ung företagsamhet och mina elever har haft framgång i både yrkes-SM och Handelns yrkestävlingar. Kanske spelade det in, svarar Carina Karlsson Flink.
Dina elever har berättat att de får bättre självförtroende av att ha dig som lärare. Dina knep?
– Jag lägger mycket tid på att bygga relationer. Jag rör mig bland eleverna på rasterna och dörren till mitt rum är nästan alltid öppen. För mig är de inte bara elever i skolbänken, de är människor också.
Genom att tala med sina elever om mer än bara skolarbetet, genom att fråga om deras fritidsaktiviteter, deras intressen, så växer en förtroendefull relation fram.
– Det leder i sin tur till att eleverna tar för sig i våra diskussioner, vågar ifrågasätta. Deras självförtroende stärks och de kommer längre i sin utveckling.
För ett drygt år sedan bytte ert program namn från handel och administration till försäljning och service. Hur har namnbytet påverkat er?
– Jag tycker att det har blivit tydligare vad vi gör här. Här lär man sig att jobba med försäljning, vare sig det handlar om att vara anställd eller driva eget. Men i samband med namnbytet fick vi ett tapp i antalet sökande.
Oj då, vad gjorde ni åt det?
– Vi i lärarteamet tog oss ut i skolorna, tillsammans med våra elever, och berättade vad utbildningen går ut på. Det funkade, nu i höstas hade vi på nytt 30 elever i ettan!
Vad önskar du dig mest av allt för att kunna vässa er utbildning ytterligare?
– Ett ännu närmare samarbete med näringslivet, allt från fler apl-platser till fler gästföreläsare. Eleverna måste få fler inblickar i yrkeslivet.
Och hon ser gärna att villkoren i skolan i högre grad ska likna dem på en arbetsplats:
– Ta exemplet sena ankomster. Idag är de relativt vanliga här i skolan, det borde vi bli bättre på att stävja eftersom sånt är oacceptabelt på en arbetsplats.
Läs mer:
Yrkeslärare om vad som är ett bra schema
Yrkeslärarnas viktigaste kompetenser är rankade